Cu cine se va alia Blocul electoral ”RENATO USATÎI” în noul Parlament?

Adepții partidelor de dreapta, pe de o parte, și cei ale partidelor de stânga, pe de altă parte, care participă la alegerile parlamentare anticipate, au față de Blocul electoral ”RENATO USATÎI” două pretenții ce se exclud reciproc. Cei de dreapta cer ca blocul să nu coalizeze în niciun caz cu cei de stânga, iar ultimii sunt împotriva unei alianțe a blocului cu dreapta.

De fapt, anume Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon și blocul ACUM, alcătuit din partidul PAS al Maiei Sandu și platforma DA a lui Andrei Năstase, au făcut pe 9 iunie 2019 o coaliție, au împărțit funcțiile din Parlament și Guvern, iar în ziua de 16 septembrie a aceluiași an au semnat ”Înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii ale guvernului, președinției și parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr”.

Susținătorii PSRM, PAS și DA se supără când li se amintește că tocmai cele trei formațiuni au stat într-un singur așternut și drept scuză ne spun: ”Cum de nu înțelegeți, e cu totul altceva. A fost o soluție de caz, de forță majoră. Pe atunci nu exista o altă modalitate de a salva țara de răul principal, Plahotniuc. Doar coaliția dintre Dodon și Sandu putea s-o facă”. Prin urmare, ei înșiși recunosc că, atunci, scopul scuza mijloacele, acum însă le cer categoric altora să nu le repete experiența.

Poziția blocului lui Renato Usatîi în privința coalițiilor din noul parlament este simplă și clară și a fost anunțată în public nu o dată. Punctele din care constă aceasta sunt:

1. Înainte de anunțarea rezultatelor alegerilor, Blocul lui Renato Usatîi nu-și va ghici în cafea, nu va împărți pielea ursului, nu va face declarații cu privire la viitoarele coaliții, nu va distribui funcții în conducerea Parlamentului și a Guvernului. Despre orice fel de alianțe în Parlament, despre majoritate și minoritate, despre putere și opoziției, se va putea discuta la obiect doar din data de 12 iulie.

2. Așa sau altfel, Blocul electoral ”RENATO USATÎI” se va afla mereu în coaliție cu poporul Moldovei. În noul Parlament, deputații blocului vor promova legile despre care le-au vorbit cetățenilor și vor susține proiectele aflate în interesul oamenilor, indiferent de cine este autorul lor. Blocul, categoric, nu va face coaliție cu hoții și corupții; nu va vota niciodată un prim-ministru ”kuliokar” și nu va susține un guvern din care să facă parte protejații oligarhilor.

3. Blocul lui Renato Usatîi va intra în Parlament să muncească. Parlamentul vechi, putred, corupt și nelegitim, format pe baza viciosului ”sistem mixt” al lui Plahotniuc-Dodon, trebuia să plece și a plecat. Următorul Parlament trebuie să dea dovadă de responsabilitate și competență, de deschidere și incoruptibilitate. Oamenii au obosit de nesfârșitele crize politice, alegeri și scandaluri legate de corupție. Ei vor să se pună capăt dezordinii, iar deputații să muncească, în sfârșit, pentru soluționarea unor probleme concrete.

În noul Parlament, blocul lui Renato Usatîi va propune spre realizare toate proiectele despre care le-a comunicat cetățenilor, în timpul campaniei electorale, inclusiv cele privind combaterea corupției și înăsprirea pedepsei pentru hoți și cei care iau mită. Blocul electoral ”RENATO USATÎI” va intra în Parlament nu pentru a împărți puterea, ci pentru a servi intereselor poporului.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter