Diplomă de merit, pentru Renato Usatîi, din partea Asociației Comunelor din România

 

Renato Usatîi a primit o Diplomă de Merit din partea Asociației Comunelor din România. Certificatul i-a fost oferit ”În semn de prețuire pentru obținerea, pentru al patrulea an consecutiv, a titlului de ”Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”, precum și pentru implicare activă în activitățile proiectului ”Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”.

La o întâlnire electorală cu cetățenii, Renato Usatîi s-a declarat plăcut surprins pentru aprecierea colegilor din România. Mai mult decât atât, el a menționat că își dorește să facă în toate localitățile țării ceea ce a realizat la Bălți.

Primăria Bălți a fost calificată drept cea mai transparentă din țară, de către experții Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și cei ai INEKO Slovacia.

Potrivit unui studiu, instituția a acumulat cele mai multe puncte, 76 din totalul de 100 oferite unei administrații publice locale, după ce a întrunit 9 criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile autorităților locale în anul 2019.

De asemenea, doar Primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina web Planul strategic local de acţiuni anticorupţie şi de integritate și raportul privind rezultatele implementării acestuia în 2019. Instituția a mai făcut publică lista cadourilor și a beneficiarilor acestora pentru anii 2018-2019, componența Comisiei de evidență și evaluare a cadourilor.

În același timp, autoritățile publice locale din Bălți au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2019 și totodată, figurează în rândul celor care au făcut publice prin intermediul paginii web funcţiile publice vacante în 2019.

La ceremonia de premiere din 2017, autorii cercetării au declarat că în Bălți situaţia s-a schimbat radical în 2015, odată cu alegerea lui Renato Usatîi în calitate de primar: în timpul activităţii sale, municipiul s-a ridicat în ratingul transparenţei de pe locul 7 pe prima poziţie.
Anterior, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a numit acest rezultat drept „o victorie foarte importantă”. „În baza exemplului din Bălţi, am demonstrat întregii ţări că lucrurile pot fi mișcate înainte”, a declarat Renato Usatîi.

 

sursa: acor.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter