Drumarii din Bălți vor învăța de la germani. Renato Usatîi: „Soluția chimică a asfaltului în R.Moldova respinge orice tip de vopsea”

Mai mulți angajați de la întreprinderea municipală „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” vor pleca în Germania, pentru a învăța cum se repară corect și calitativ drumurile. Anunțul a fost făcut de edilul de Bălți, Renato Usatî, în cadrul unui interviu pentru Nordnews.md. Primarul a adăugat că compoziția chimică a asfaltului în R.Moldova respinge orice tip de vopsea cu care este aplicat marcajul rutier. Asta înseamnă cheltuieli iraționale, în condițiile în care municipiul Bălți primește foarte puțini bani pentru cârpirea drumurilor.

„Bățiul primește doar 17-18 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor. Noi niciodată nu am primit, spre exemplu, 50 de milioane de lei pentru reparația capitală a unei străzi din oraș. Nu s-a întâmplat asta niciodată, la noi e doar întreținerea drumurilor, sau cum spunem în rusă „ямачный ремонт””.

Reanato Usatîi spune că a trimis la expertiză probe de asfalt din patru localități din R.Molodva, iar rezultatul a arătat că acesta nu este compatibil cu niciun fel de vopsea.

„Eu nu înțelegeam de ce marcajul rutier nu rezistă, fie pe strada Ștefan cel Mare, fie strada Decebal. Pe strada Bulgară e beton, e altceva. Prin urmare, am transmis și am luat analiza asfaltului din Bălți, din Chișinău, am luat din patru locuri diferite. Știți care este rezultatul? Compoziția chimică a asfaltului în R.Moldova respinge orice tip de vopsea. Vopseaua care rezistă în Botașani doi ani, în țara noastră rezistă doar câteva luni. Vopseaua care rezistă în Germania trei ani, la noi rezistă doar trei luni.”

Usatîi spune că își asumă toate cheltuielile pentru ca mai mulți angajați de la întreprinderea municipală „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” să fie instruiți în Germania.

„Am adresat o întrebare către ambasadorul Austriei și a Germaniei. Vreau să trimit 20-30 de oameni, eu le achit drumul și cazarea în orice oraș din Germania, totul pentru ca oamenii să vadă ce înseamnă să repari drumurile în secolul XXI…Muncitorii noștri vor merge într-un oraș în apropiere de Frankfurt. Vor sta o lună și vor vedea cum se repară drumurile. ”

Liderul Blocului Electoral „Renato Usatîi” a adăugat că toate aceste lucruri trebuiau făcute la nivel național, pentru că este problema întregii țări. Nicidecum nu este sarcina unui primar, a conchis Usatîi.

Источник: nordnews.md

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter