Dumitru Ciubașenco, jurnalist, candidat la funcția de deputat din partea Blocului electoral ”RENATO USATÎI”: ”Presa trebuie să fie independentă și responsabilă”.

 

Societatea moldovenească trebuie să dobândească imunitatea colectivă, care ne va proteja pe toți de virusul corupției și al minciunii.

 

Am lucrat timp de 30 de ani în calitate de jurnalist, sunt și acum jurnalist în suflet. M-am străduit întotdeauna să scriu onest despre tot ceea ce se întâmplă în Moldova. Observ cu durere cât de mult a degradat presa moldovenească în ultimii 10 ani, în perioada ”statului capturat”. De vină sunt în primul rând politicienii, deși le revine și jurnaliștilor partea lor de vină.

Politicienilor le place să vorbească frumos despre cum militează ei pentru o presă independentă și liberă. În realitate, majoritatea politicienii vor să controleze această presă și s-o utilizeze în scopurile lor.  Lucrul acesta a fost deosebit de vizibil în timpurile ”statului capturat”. Anume atunci s-a produs monopolizarea mass-media din Moldova, în special a Televiziunilor și a businessului publicitar. În internet au apărut zeci, dacă nu chiar sute de site-uri-gunoiști! Ele erau folosite, de asemenea, pentru manipularea opiniei publice, pentru difuzarea știrilor false, pentru apărarea intereselor clanurilor mafiotice și corupte. O altă parte a presei există pe baza granturilor primite de la  guvernele și organizațiile din străinătate, și nici lucrul acesta nu poate fi numit normal.

Fracțiunea parlamentară a Blocului electoral ”RENATO USATÎI” va susține orice inițiative care vor contribui la dezvoltarea presei independente, obiective în Moldova. Aceste mass-media îi sunt extrem de necesare societății noastre.

Nu atentăm în nici un caz la libertatea de expresie – ea este garantată de Constituție. Noi nu încercăm să introducem nici un fel de cenzură – ea este de asemenea interzisă de Constituție. Dar este nevoie de a face cât de cât ordine în mass media electronice. Actualmente în această sferă domnește haosul total. Am putea apela la experiența statelor europene. În această privință există directivele corespunzătoare ale Comisiei Europene, hotărârile Parlamentului European, legislația unor state europene. Trebuie să examinăm cu atenție această experiență și s-o adaptăm la condițiile țării noastre.

Din păcate, chiar de la începutul campaniei electorale presa, rețelele sociale sunt din nou utilizate în calitate de instrument de înșelăciune și manipulări, pentru a păstrara scindarea în societate, din care să obțină în acest fel a dividende politice și electorale. Blocul ”RENATO USATÎI” nu admite metodele de acest fel. Noi desfășurăm campania electorală onest, corect, în conformitate cu legea.

Noi ne pronunțăm pentru concilierea societății moldovenești. Noi suntem împotrivă ca cetățenii noștri să fie din nou plasați pe părțile opuse ale baricadei.

Alegerile parlamentare sunt continuarea alegerilor prezidențiale. Este ca o vaccinare în două etape contra hoților cuibăriți la putere. Prima doză a fost aplicată în noiembrie, a doua trebuie să fie aplicată în iulie. Ca rezultat, societate moldovenească trebuie să dobândească imunitatea ce o va proteja de virusul corupției și minciunii.

 

Echipa noastră este cea mai bună! Sunt mândru să fac parte din ea. Împreună vom învinge! Vom face totul pentru ca presa să fie independentă și liberă, iar toată țara noastră – prosperă și fericită!

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter