Renato Usatîi, despre noile restricții COVID: “Fiecare sat și oraș trebuie să ia decizii individual, în funcție de situația pe care o înregistrează”

Noile restricții antiepidemice, impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, sunt ilogice și pun în aceeași oală toate satele și orașele, deși toate au o situație diferită privind infecția cu noul coronavirus. Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a criticat măsurile publicate ieri de CNESP și a anunțat că a avut deja o discuție la acest subiect cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

 

“Am ridicat datele statistice, care arată că în Bălți, al doilea oraș ca mărime din țară, avem, în medie, 13 cazuri de COVID pe zi, înregistrate în ultimele 2 luni”, a spus Usatîi. Potrivit lui, Aureliu Ciocoi a ascultat argumentele, iar acestea urmează a fi luate în considerare la ședința de joi a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Fiecare raion trebuie să decidă individual măsurile restrictive”, a declarant Usatîi, menționând că nimeni nu cunoaște situația din interiorul unui sat sau oraș mai bine decât primarul acestuia.

Edilul consideră că situația epidemiologică din Bălți nu este catastrofală, lucru care se datorează măsurilor luate la timp.

„Anul trecut am cheltuit peste 10 milioane de lei din bugetul local pentru a combate epidemia și consecințele acesteia. Eu, personal, am cheltuit peste 3 milioane, bani proprii”, a spus primarul municipiului Bălți.

Ieri, 15 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a extins vechile măsuri antiepidemice și a introdus altele noi. Piețele comerciale vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole, unitățile de alimentație publică trebuie să-și închidă ușile la ora 22:00, iar în transportul public a fost introdusă o limită de 50% din pasageri.

Renato Usatîi a numit măsurile absurde, menționând că până să fie luate acestea trebuie argumentate. Potrivit lui, numărul mijloacelor de transport în comun nu va fi suplimentat nicăieri în țară. În ce privește restaurantele, primarul a declarat că virusul nu se va activiza în aceste localuri după ora 22:00, iar cu referire la măsurile restrictive ce vizează piețele, acestea doar vor crea și mai mare îmbulzeală în zilele în care vor activa.

„Nu trebuie să fii medic pentru a înțelege lucruri care și așa sunt evidente”, a spus Usatîi și a adăugat că tocmai în Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Bălți, numărul medicilor prevalează.

Primarul din Bălți a subliniat, de asemenea, că prin limitarea activității piețelor, nu și a supermarketurile, autoritățile subminează interesele oamenilor de rând și le privilegiază pe cele ale marilor corporații.

 

În plus, potrivit lui Usatîi, regulile din domeniul alimentației publice trebuie aplicate tuturor în mod egal, menționând că mai multe restaurante deja au înregistrat supraprofituri, pentru că s-au eschivat de la acestea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter