Usatîi insistă ca Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier pe care nu-l va vota niciun deputat

Usatîi, după decizia CC: La revenirea de la Bruxelles, președintele are de ales una din două variante privind dizolvarea parlamentului

După decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC), care a declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva, singura cale pentru provocarea alegerilor parlamentare anticipate este înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru, pentru care socialiștii și cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova”, cu siguranță, nu-și vor da votul. Despre aceasta a declarat, luni, 18 ianuarie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, într-un live pe Facebook.

 

“Sandu trebuie să se întoarcă de la Bruxelles și, așa cum astăzi în Parlament nu există o majoritate, să soluționeze problema legată de înaintarea unui candidat pentru funcția de premier. Nu trebuie să se mai tragă de timp. Președintele Maia Sandu are de ales una din două variante, prima – să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, pentru care nu va vota cu siguranță socialiștii și platforma parlamentară „Pentru Moldova” sau să-și asume toate riscurile și să înainteze un oarecare candidat, pe care PSRM și Șor îl vor vota și îl vor demite la începutul verii, ca să fie după scenariul lor”.

Liderul „Partidului Nostru” susține că nu insistă să fie el desemnat drept candidatul care nu va primi votul deputaților. „Poate Maia Sandu are propriile candidaturi pentru care Dodon și Șor nu ar vota.”

Primarul de Bălți a mai declarat că urmează să aibă o întrevedere cu Maia Sandu, la revenirea președintelui în țară, după vizita de la Bruxelles, pentru a vedea ce propune aceasta legat de dizolvarea a Parlamentului.

„Așteptăm să se întoarcă doamna Sandu din Bruxelles. Ne-am înțeles că vom avea o discuție după această vizită. Vom vedea care este poziția, dar eu voi insista, pentru că asta își doresc cetățenii, ca Parlamentul să fie dizolvat cât mai repede”, a mai spus Renato Usatîi.

Totodată, el a declarat că decizia de astăzi a Curții Constituționale era evidentă și tocmai astfel de sesizări tergiversează dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, despre care el vorbea și atunci când Partidul Nostru nu avea șanse să acceadă în Parlament.

“Aceasta este poziția mea și a Partidului Nostru încă din septembrie 2019, când era clar că guvernarea Blocului CUM și a PSRM are zile numărate. Nu am căutat să obțin beneficii personale din asta. Nu mă uitam care și ce rating are, deși toți spuneau atunci că cel al Partidului Nostru este de 3-4% și nu accedem în Parlament. Vorbeam despre anticipate pentru că îmi doream cu adevărat schimbări în țară, care nu se pot produce altfel.”

 

Primarul de la Bălți mai spune că în cazul în care Maia Sandu va propune o candidatură pentru funcția de prim-ministru care va fi susținută de socialiști și grupul parlamentar „Pentru Moldova”, lucrurile se vor desfășura în interesul lui Dodon și Șor. Aceștia vor demite noul executiv la începutul verii, iar scrutinul parlamentar anticipat va fi organizat în cel mai bun caz în luna octombrie. “În tot acest timp, țara va fi furată”, consideră Renato Usatîi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter