Igor Pohila, candidat pentru funcția de deputat din partea Blocului Electoral ”RENATO USATÎI”: ”Avem voința politică de a efectua reforma justiției”.
Dragi prieteni, colegi!
Aceste alegeri vor fi, probabil, cele mai importante din toată istoria Moldovei. Miza lor este existența țării ca stat independent.
Amploarea sarcinilor viitorului Parlament este colosală și poate fi comparată doar cu sarcinile primului Parlament care a ”instituit” țara. Viitorul Parlament va trebui să repornească, să ”updateze” Moldova. Reformele sunt necesare practic în toate domeniile: sănătate, asigurare socială, educație, autoadministrare locală etc etc.
Eu sunt jurist, practic jurisprudența de 27 de ani și de aceea mă voi pronunța asupra reformei sistemului de drept: reforma sistemului judecătoresc, reforma organelor de ocrotire a ordinii de drept.
Ar fi incorect să se spună că până acum nu au fost efectuate reforme ale sistemului de drept. Au fost! Au fost cheltuite zeci de milioane de euro. Magistrații și procurorii s-a mutat din birouri modeste în oficii luxoase, sunt asigurați cu calculatoare și altă tehnică de birou chiar mai bine decât unele companii IT, primesc pensii de nivel aproape european. Dar a devenit oare mai multă echitatea și dreptatea în sălile de tribunal? Răspunsul este din păcate negativ: echitatea și dreptatea au devenit oaspeți rari în oficiile judecătorilor și procurorilor. Pentru că reforma justiției nu este ”evroremontul” clădirii curții, nici schimbarea inscripțiilor și fațadei, ci modificarea esenței sistemului.
Moldova a semnat Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului încă în anul 1995. În primii 10 ani, din 1995 până în 2005, Curtea de la Strasbourg a emis doar 26 de decizii în privința dosarelor moldovenești. Iar în următorii 15 ani – deja câteva sute. Un rezultat ilustrativ al reformelor, nu-i așa?
Desigur, se întâmplă să fie comise erori judiciare, ele sunt posibile în orice sistem judiciar, chiar și cel mai perfect. Numai că majoritate cauzelor pierdute nu sunt erori judiciare, ci crime premeditate contra justiției. Anume de acest fel a fost scoaterea ”Patriei” din cursa electorală din anul 2014. Știți, desigur, că în luna august a anului trecut Curtea de la Strasbourg a recunoscut decizia eliminării ”Patriei” drept nelegitimă. În februarie anul curent și Curtea Supremă a fost nevoită să recunoască caracterul ilicit al deciziei. Dar parcă oamenii care acum 7 ani ne scoteau din alegeri nu-și dădeau seama că comit o crimă contra justiției? Sunt sigur că își dădeau seama perfect, dar se considerau mai presus de lege.
De aceea, scopurile principale ale reformelor propuse de Blocul electoral ”RENATO USATÎI” sunt curățarea sistemului de persoanele care s-au compromis, sporirea considerabilă a răspunderii pentru deciziile nelegitime, creșterea încrederii oamenilor în instituțiile de drept ale țării.
Dragi prieteni, noi, echipa Blocului electoral ”RENATO USATÎI”, avem o viziune clară a ceea ce avem de făcut și cum avem de făcut. Avem o concepție gata elaborată de reformă a justiției. Avem voința politică de a efectua aceste reforme și ne dăm seama că reformele de o atare amploare nu pot fi efectuate purtând mănuși albe, ci mănuși de box. Dispunem de posibilitățile profesionale de a efectua aceste reforme. Sunt sigur că vom reuși cu brio!
Cmentariile sunt închise