Păcură de proastă calitate îngropată la SA „Termoelectrica”. Usatîi: „Au îngropat nu doar banii cetățenilor, dar și sănătatea lor”

Președintele Partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a făcut dezvăluiri despre cum un mare lot de păcură de proastă calitate se nimicește prin îngropare, la SA „Termoelectrica”.

În cadrul unei conferințe de presă, Renato Usatîi a prezentat imagini foto și video în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de păcură.

Renato Usatîi a menționat că a contactat mai mulți angajați de la „Termoelectrica” care au confirmat autenticitatea acestor imagini, menționând însă că motivarea oficială a șefilor întreprinderii a fost că ar fi o scurgere accidentala. Specialiștii spun însă  că, dacă era o simplă scurgere, există captatoare speciale în jurul cisternei respective, în care puteau fi acumulate volumele respective de păcură.  Acest lucru nu s-a făcut, iar materialul a fost îngropat în sol.

„Cinismul cu care a fost săvârșită tăinuirea acestui fapt este încă o crimă pe lângă prejudicierea serioasă a bugetului și, cel mai grav, a mediului și sănătății oamenilor. Îngropând acea păcură de cea mai proastă calitate, au îngropat nu doar banii cetățenilor, dar și sănătatea lor”, a declarat politicianul.

În acest sens, Renato Usatîi s-a adresat prim-ministrului, autorităților de mediu, organelor de urmărire penală, cerându-le să se autosesizeze.

Ministerul Mediului –  să se deplaseze la fața locului pentru a stabili volumul exact de păcură îngropată în sol, să stabilească prejudiciul adus mediului înconjurător, în regim de urgență să înlăture solul contaminat și să aducă terenul la normele admisibile de exploatare.

Prim-ministrul – să dispună eliberarea imediată din funcție a directorului general interimar al companiei „Termoelectrica”, Vasile Leu, care ar fi protejat de ex-premier și care a admis sau chiar a încurajat producerea incidentului.

Organele de urmările penală, Serviciul de Informații și Securitate  – să continue investigația cazului, până la sancționarea celor vinovați prin prisma Codului penal, inclusiv sub aspectul de poluare a mediului și prejudiciului adus statului și cetățenilor.

De asemenea, Renato Usatîi s-a adresat cetățenilor, în special locuitorilor din preajma locului accidentului – din sectorul Ciocana al capitalei, din satele Tohatin, Colonița din municipiu. El a dat asigurări că va continua să insiste pe investigarea acestui caz, care a adus pagube considerabile acestor localități, mai cu seamă că în preajma lor se află nu doar blocuri și case de locuit, dar și terenuri agricole și chiar un cimitir.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter