(DOC) Partidul Nostru va insista pentru aplicarea retroactivă a tarifelor micșorate la gazele naturale. A fost depusă cerere prealabilă

Partidul politic „Partidul Nostru” va acționa în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) dacă nu va obliga Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aplice tarifele noi, mai mici, la gazele naturale pentru consumători finali aprobate pe data de 7 iunie și publicate pe 8 iunie 2023, cu efectul retroactiv – începând cu 1 februarie 2023. Formațiunea politică a înaintat o cerere prealabilă în acest sens, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ.

Formațiunea politică invocă precedentul când Comisia pentru Situații Excepționale a uzat de dreptul de adoptare a actelor normative, inclusiv cu efect retroactiv, atunci când tarifele au fost majorate. Mai exact, la 27 ianuarie 2022 CSE a obligat ANRE să examineze cererea de ajustare a preturilor reglementate pentru fumizarea gazelor naturale depusă de SA „Moldovagaz” până la 31 ianuarie 2022 și cu aplicarea acestora retroactiv, din 1 ianuarie 2022. Atât majorarea din ianuarie 2022, cât și reducerea din iulie 2023 a tarifelor la gazele naturala a fost motivată prin modificarea prețurilor de achiziționare a gazelor.

În opinia Partidului Nostru, remedierea consecințelor negative a inacțiunii ANRE și CSE poate avea loc prin adoptarea unei dispoziției CSE care, prin analogia cu dispoziția CSE din 27.01.2023, va obliga ANRE se aplice tarifele noi la gazele naturale cu efectul retroactiv începând cu 01.02.2023.

Anterior Partidul Nostru a depus la ANRE o petiție în acest sens, la care i s-a răspuns că această autoritate nu are competențe de sine stătător să aplice tarifele cu efect retroactiv și că ar putea să o facă doar dacă CSE ar adopta dispoziția respectivă. Însă CSE nu a examinat cererea petiționarului în fond. Prin urmare, Partidul Nostru, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, a adresat Comisiei pentru Situații Excepționale o cerere prealabilă prin care reiterează necesitatea de a aplica tarifele micșorate la 7 iunie cu efectul retroactiv. În cazul în care cererea nu va fi examinată sau decizia va fi negativă, Partidul Nostru va acționa CSE în instanță pentru a o obliga să dispună aplicarea tarifelor micșorate cu efect retroactiv și, respectiv, recalcularea facturilor achitate de consumatorii casnici.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter