Primarul de Bălți, Renato Usatîi, propune desființarea consiliilor raionale. “Sunt niște structuri inutile”

Primarul de Bălți, Renato Usatîi propune desființarea consiliilor raionale. El a vorbit despre aceasta la ședința Congresului Autorităților Locale, unde a declarat că structurile sunt total inutile, care nu fac decât să genereze un număr exagerat de șefi. Usatîi consideră că ar fi mult mai rezonabil dacă din banii alocați pentru salariile acestora vor fi plătiți specialiști necesari localităților sau, alocați pentru drumuri ori educație.

 

“Vara asta am numărat toți șefii din țară, și acum, după alegerile locale, în fiecare noapte se aleg președinții și vicepreședinții. Vorbim despre salariile funcționarilor, despre o idee care poate fi o soluție pentru situația din Primării. Spre exemplu, dacă în sat sau oraș nu există o persoană responsabilă de domeniul Educației, se pune întrebarea la ce bun avem nevoie de 30 de consilieri raionali? În total însă este vorba despre zeci de mii de oameni. Ar fi mult mai bine dacă acești bani ar fi distribuiți pentru drumuri și educație”, a spus Usatîi.

“Structurile sunt depășite de timp. Din punct de vedere legislativ, în următorii patru ani nu putem face nimic, statutul alesului local e pe patru ani și nu poți să-l întrerupi, dar trebuie pregătit terenul și începute discuțiile. Acum pot fi revăzute competențele raioanelor pentru următoarea perioadă”, a adăugat directorul CALM, Viorel Furdui.

Mai mulți primari prezenți în sală și-au exprimat susținerea încă în momentul în care Usatîi prezenta ideea. În completare, edilul de la Edineț a declarat că propunerea poate fi aplicată printr-un referendum.

“Propun să facem un referendum național. Cred că 250 de mii de semnături adunăm, iar acestea o să-i pună pe gânduri pe toți politicienii. Inițiativa poate veni de la primarii de municipii și orașe, pentru că altfel o să ne bălăcim încă opt ani înainte”, a afirmat primarul de Edineț, Constantin Cojocari.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter