Protest pentru reducerea retroactivă a tarifelor la gaz: Sperăm că instanța va fi de partea cetățenilor!

Astăzi, 13 martie, a avut loc mitingul de protest în care cetățenii au revendicat reducerea retroactivă a tarifului la gaz. Acțiunea de protest a fost organizată de Partidul Nostru în contextul primei ședințe de judecată în acțiunea sa împotriva Guvernului privind reducerea retroactivă a prețului la gazele naturale pentru consumatori. La protest au participat lideri și activități ai Partidului nostru, primari, cetățeni simpli din capitală și din diferite localități ale țării.  

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a declarat la deschiderea protestului:

„Astăzi, este prima ședință de judecată în care cerem reducerea tarifelor la gaz cu data din urmă. Noi am pregătit toată argumentarea juridică. Avem aceleași argumente pe care le-a folosit guvernarea când a ridicat prețul la gaz cu data din urmă. Nu cerem nimic ilegal, doar să fie buni, dacă-s „oameni buni” – să coboare cu data din urmă prețul la gaz și să facă recalcul.

Cât mai putem să sistăm la licitații trucate, la incompetență?! Oamenii pleacă din țară cu tot cu afaceri și cu angajați. Noi suntem aici, suntem acasă și vom lupta pentru Republica Moldova – stat democratic și dezvoltat economic.

Sper foarte mult că instanța va fi de partea cetățenilor! Astăzi, pe ploaie și pe frig, suntem, câteva sute de cetățeni, data viitoare vom fi câteva mii! Vom proceda așa cum ei merită!”

 Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți:

„Peste 780 de mii de familii din întreaga țară și 65 de mii din Bălți au avut de suferit de pe urma deciziilor ilegale privind gazele.  Acestea au fost luate împotriva propriului popor. Acesta este un genocid tarifar. Este imposibil de vorbit despre vreo modernizare, având în vedere că decizia a fost în detrimentul fiecărei persoane din Moldova.  Aceste decizii au cauzat prejudicii bugetului orașului Bălți în sumă de aproape 5 milioane de lei – aceasta este diferența de tarif, care era obligată să fie achitată din bugetul orașului. Voi merge alături de cetățeni, pentru că fiecare persoană are de suferit de pe urma majorării tarifelor.  Jos genocidul tarifar!”

Elena Grițco, membru al Consiliului și al Biroului Partidului Nostru:

„În spatele acestei acțiuni sunt sute și mii de oameni care au avut de suferit din cauza prețurilor enorme la gaz. Este un adevărat genocid al oamenilor. Noi suntem obligați să fim în straja drepturilor noastre, pentru că nimeni altcineva nu o va face! La procesul de judecată în aceste clipe este prezent doar Renato Usatîi și avocatul Partidului Nostru. Guvernarea nu a trimis niciun reprezentant. Este încă o dovadă de indiferență a PAS, a Președintelui, a deputaților față de noi toți, cetățenii. Dar noi ne vom obține drepturile oricum, chiar dacă lor le este indiferent. Nu suntem din ONG, nu suntem de prin Harvard, nu am făcut studii la Oxford. Suntem simpli cetățeni care ne-am născut aici, pe care părinții ne-au crescut și ne-au educat în spiritul respectării legii, în spiritul apărării drepturilor noastre constituționale, în spiritul respectului unul față de altul, dar și în spiritul protestului atunci când cineva își bate joc de noi!”    

Primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico:

„Faptul că guvernarea nu a procedat corect este puțin spus. Doar după ce liderul nostru a ridicat problema în fața opiniei publice, când a vorbit că în țară există două piețe a gazelor: pentru unii – scump și pentru alții – mai ieftin,  au redus tariful la gaz.  Dar, oricum tarifele sunt mari. Iar creșterea prețului la gaz duce la o creștere imediată a prețului la lemnele de foc și afectează și mai mulți cetățeni.  Este un fapt flagrant că gazul este mult mai ieftin în țările vecine, chiar și în România. Autoritățile profită de faptul că noi tăcem. Este timpul să arătăm că acest lucru este nedrept și să luptăm împreună împotriva acestei nedreptăți!”

Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu:

„Eu sunt printre dvs., în concediul legal pentru o zi ca să particip la această acțiune. Voi vorbi în numele sutelor și miilor de cetățeni care nu au putut veni. Noi nu am venit cu sabia războiului, cu agresiune sau să ne manifestăm urât în fața cuiva.  Noi am venit să ne apărăm un drept constituțional –  la o viață decentă. Solicităm recalcularea tarifului la gazele naturale. Am văzut cu toții în ce situație au fost mai ales pensionarii. Sunt cea mai vulnerabilă categorie. Cât de mult au suferit iernile precedente și acum își fac cruce că au supraviețuit! Dacă nu se va schimba nimic, în continuare vom rămâne foarte puțini, iar ultimul va trebui să „stingă lumina”.   Repet, nu cerem bogății, mari favoruri, cerem tarife decente! Ca lumea noastă să poată să trăiască adecvat, normal – aici, acasă!”

Denis Șova, consilier în Consiliul Municipal Chișinău:

„Vedem că peste tot în lume prețul gazului scade și scade, iar noi cu dumneavoastră continuăm să plătim la prețuri exagerate. Oare oamenii din Moldova sunt cei mai bogați oameni din Europa sau din lume?! Noi am venit aici să cerem ceea ce este al nostru – cerem să întoarcem oamenilor din țară banii care au fost furați de la fiecare dintre ei. Autoritățile nu ies și nici măcar nu încearcă să vorbească cu noi. Înseamnă că vom continua lupta noastră de protest – aceasta este singura cale prin care ne putem obține drepturile.”

NOTĂ: Pe 9 august 2023, Partidul Nostru a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale pentru a o obliga să dispună Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aplicarea tarifelor micșorate la gazele naturale pentru consumatorii finali, aprobate la 7 iunie 2023, cu efectul retroactiv – începând cu 1 februarie 2023. Formațiunea politică invocă aceleași argumente pe care le-au invocat și autoritățile atunci când au majorat tariful cu efect retroactiv: evoluția prețurilor de achiziționare a gazelor. 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter