Răspundere administrativă pentru ecocid?! Partidul Nostru a reacționat la comunicatul autorităților despre „pedeapsa” pentru îngroparea păcurii

Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția Mediului au anunțat oficial rezultatele inspecției efectuate la S.A. „Termoelectrica” urmare a cazului de îngropare a păcurii, în noiembrie 2022. Concluziile, din păcate, au confirmat informațiile prezentate în spațiul public de președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, despre prejudiciul cauzat mediului și bugetului public. Mai exact, s-a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește cu 66 de ori concentrația maxim admisibilă!!! Astfel, autoritățile confirmă faptul că S.A. „Termoelectrica” a încălcat prevederile legale și urmează să achite prejudiciul cauzat resurselor de sol, dar susțin că „răspunderea pentru acțiunile ilegale este reglementată de Codul contravențional”.

Partidul Nostru amintește în context despre noțiunea de „Ecocid” din  Codul penal al Republicii Moldova, art. 136: „Distrugerea intenţionată în masă a florei sau a faunei, intoxicarea atmosferei ori a resurselor acvatice, precum şi săvârşirea altor acţiuni ce pot provoca sau au provocat o catastrofă ecologică, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani”. Și Capitolul IX Infracțiuni Ecologice din Codul penal descrie expres răspunderea penală, inclusiv, pentru poluarea solului și încălcarea cerinţelor de protecţie a subsolului. De asemenea, atragem repetat atenția asupra faptului că acest caz a fost tăinuit în mod intenționat. Și, dacă nu bătea alarma Renato Usatîi, probabil, nici până azi autoritățile nu se „autosesizau”, iar conducerea  întreprinderii, cu toți „complicii” lor, continuau să o facă pe niznaiul.  Oare pentru astfel de acțiuni se prevede doar o pedeapsă administrativă?!

Partidul politic „Partidul Nostru” a formulat cinci întrebări la care, împreună cu cetățenii, așteaptă răspunsuri din partea autorităților:

1.       Cine va răspunde PENAL pentru cheltuirea a peste 300 de milioane de lei bani publici care au fost îngropați în pământ și au dus la contaminarea solului?
2.       Cine va răspunde PENAL pentru procurarea păcurei de calitate proastă, adică M-40 în loc de M-100, pentru care s-a achitat de două ori mai scump?
3.       Cine va răspunde PENAL pentru acțiunile care au dus la defectarea blocului energetic de la „Termoelectrica” S.A. după folosirea păcurei de proastă calitate?
4.       Cine va răspunde PENAL pentru mimarea concursului de achiziții publice, în urma căruia a câștigat o companie, care a fost înregistrată cu 30 de zile înainte de concursul de achiziții, condusă de o persoană din anturajul lui Spînu?
5.       Cine va răspunde PENAL pentru îngroparea păcurii de proastă calitate în pământ, astfel provocând un dezastru ecologic?

Partidul Nostru reiterează că autoritățile pentru protecția mediului trebuie să-și ducă misiunea până la capăt, să evalueze prejudiciul cauzat resurselor de sol, iar S.A. „Termoelectrica” să îl achite. Totodată, formațiunea politică este convinsă de faptul că o astfel de crimă în raport cu sănătatea și cu banii oamenilor este pasibilă, în primul rând, de răspundere penală. Organele competente să se pronunțe!

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter