Partidul Nostru îndeamnă cetățenii să participe masiv la protest în cadrul primei ședințe de judecată privind reducerea retroactivă a tarifelor la gaz

Partidul Nostru a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru a o obliga să dispună Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aplicarea tarifelor micșorate la gazele naturale pentru consumatorii finali, aprobate la 7 iunie 2023, cu efectul retroactiv – începând cu 1 februarie 2023.  Cererea de chemare în judecată a fost depusă de formațiunea politică miercuri, 9 august.

Formațiunea politică invocă precedentul când Comisia pentru Situații Excepționale a uzat de dreptul de adoptare a actelor normative cu efectul retroactiv atunci când tarifele au fost majorate. Mai exact, la 27 ianuarie 2022 CSE a obligat ANRE să examineze cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale depusă de SA „Moldovagaz, cu aplicarea acestora retroactiv, din 1 ianuarie 2022. Atât majorarea din ianuarie 2022, cât și reducerea din iunie 2023 a tarifelor la gazele naturale a fost motivată prin modificarea prețurilor de achiziționare a gazelor. Astfel, sunt create aceleași premise și raționamente juridice pentru aplicarea retroactivă a deciziei de micșorare a tarifelor.

Amintim că anterior Partidul Nostru a depus la CSE o petiție, însă aceasta a redirecționat-o la ANRE care, la rândul său, a răspuns că nu are competențe de sine stătător să aplice tarifele cu efect retroactiv și că ar putea să o facă doar dacă CSE ar adopta dispoziția respectivă. Însă CSE nu a examinat cererea petiționarului în fond. În conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Partidul Nostru a adresat Comisiei pentru Situații Excepționale o cerere prealabilă la care CSE a răspuns că „actualmente nu există premise ca Comisia să intervină în activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică”. Prin urmare, miercuri, 9 august, Partidul Nostru a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, cererea de chemare în judecată a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Partidul Nostru va îndemna toți cetățenii să participe masiv la protest în cadrul primei ședințe de judecată privind reducerea retroactivă a tarifelor la gazele naturale, în conformitate cu prevederile legale.

DOC: 09.08.23 cerere judecata

 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter