Renato Usatîi a contestat decizia CEC, care limitează posibilitatea diasporei de a vota și a chemat oamenii să vină joi la protest în fața Curții de Apel Chișinău

Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie 2021 a Comisiei Electorale Centrale de reducere a numărul secțiilor de vot pentru diasporă. Liderul Blocului cere amenajarea a 190 de secții de votare, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe.

 

”Informez toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv sutele de mii de cetățeni care care se află în diasporă, că astăzi, Blocul electoral RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie a Comisiei Electorale Centrale. Am cerut deschiderea pentru cetățenii noștri din diasporă a 190 de secții de votare peste hotare”, a spus Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.
Totodată, el și-a exprimat regretul că mai mulți politicieni și concurenți electorali își amintesc de diasporă numai în prag de alegeri.

”Stimați politicieni, au trecut doi ani de când Plahotniuc nu mai este în Republica Moldova. După plecarea lui din țară a fost creată coaliția dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, așa cum spuneau ei ”pentru a salva țara”. Dar după ce a plecat Plahotniuc, această coaliție a venit cu doar unele modificări la Codul electoral. Tot această coaliție a votat pentru o nouă componență a CEC-ului, în care au lăsat inclusiv oameni de-ai lui Plahotniuc, chiar și pe cei care ne-au scos pe noi ilegal din alegeri în 2014. Tot această coaliție nu a făcut nimic pentru ca judecătorii lui Plahotniuc să plece, iar astăzi aceștia își bat joc de cetățenii din RM și de cei din diasporă, în mai multe instanțe de judecată din țară. N-ați făcut nimic pentru a propune măcar elaborarea unui proiect de lege ce ar permite cetățenilor din RM, ca în toate țările civilizate din lume, să aibă posibilitatea de a vota prin internet” a declarat Renato Usatîi.
El le-a reproșat și partidelor unioniste, care au fost în Parlament, că nu au făcut nimic la nivel legislativ pentru a prelua din bunele practici ale țării vecine.

”Cei care strigați de dimineața până seara despre unire, mă refer la unii unioniști, voi mai bine ieșeați în Parlament, că ați fost acolo, cu o propunere clară să fie introdus sistemul de vot prin poștă, proces realizat deja de mai mulți ani în România. Acolo, oamenii au posibilitatea de a vota prin poștă. Eu vreau ca toți cetățenii noștri să aibă dreptul de a vota, iar acest drept și altele să nu mai fie încălcate niciodată”, a mai afirmat liderul Blocului electoral ”RENATO USATÎI”.
Politicianul a anunțat că joi, 10 iunie, la ora 10:00, susținătorii săi se vor aduna în fața sediului Curții de Apel pentru a protesta față de tentativa de a limita posibilitatea diasporei de a vota. El i-a chemat să se alăture acțiunii pe toți cetățenii Republicii Moldova.
”Mâine, 10 iunie, la ora 10:00, susținătorii noștri din toată țara se vor aduna în fața Curții de Apel Chișinău. Mâine, aici, trebuie să vină toți cetățenii țării pentru că fiecare familie are pe cineva plecat, de nevoie, peste hotare. Cei care nu aveți posibilitatea de a vă deplasa, contactați-i pe coordonatorii noștri de raioane. Nu trebuie să împărțim oamenii între cei de stânga, de dreapta, proruși, proeuropeni, pentru că toți sunt cetățeni ai RM și au drepturi care nu trebuie să fie încălcate.”

El a amintit de refuzul judecătorilor Curții de a-l recuza din completul de magistrați, care va examina contestația blocului, pe Anatolie Minciuna, cel care în 2014 a votat pentru excluderea din alegeri a Partidului ”Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.
”Mâine, sunt sigur că va fi o zi fierbinte, mai ales că am cerut și ca judecătorul Anatolie Minciuna să fie revocat. Acesta a votat în 2014, la indicația lui Plahotniuc, să fim scoși din alegeri în 2014. Cererea noastră a fost respinsă, e clar că se acoperă unii pe alții, de altfel avem încă o dovadă că fără o lustrare dură și fără să conducem țara cu mână de fier, nu o să putem face nimic”, a conchis Usatîi.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter