Renato Usatîi a explicat de ce anume Blocul său electoral merită susținut de primarii din toată țara

Renato Usatîi a explicat de ce anume Blocul său electoral merită susținut de primarii din țară, la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Liderul formațiunii politice a vorbit despre acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, în 1 iulie. El a promis că în viitorul parlament va fi „locomotiva” tuturor schimbărilor în bine pentru administraţia publică.

În viitorul Parlament, Blocul electoral ”RENATO USATÎI” va fi principala locomotivă a tuturor schimbărilor pentru autoritățile publice locale, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și în special a celor de la sate, având în vedere că unele sunt pe cale de dispariție”, a spus Renato Usatîi și a adăugat că peste 150 de primari din toată țara deja și-au exprimat dorința de a susține Blocul său electoral, pentru că este singura formațiune care va reprezenta aleșii locali în viitorul Legislativ.

Mai bine ca primarii, nimeni nu cunoaște problemele localităților. Primarii care au decis să susțină echipa noastră cunosc la fel ca noi toate problemele reale. Astăzi, noi, primari de diferite orașe din țară îi unim pe toți care au aceleași idei – pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, de la orașe și de la sate”, a menționat el.

Renato Usatîi a prezentat șapte puncte din programul electoral al formațiunii sale, care vizează sprijinirea și dezvoltarea orașelor și satelor.

Unu – lichidarea consiliilor raionale, pentru ca banii să nu mai fie repartizați pe criterii politice și după felul în care arată coaliția într-un raion sau altul.Fiecare sat trebuie să primească bani pentru infrastructură, ținând cont de numărul de locuitori și suprafața localității. Nu contează că primarul este de la partidul nostru, de la democrați, socialiști, PAS sau alte partide, sau primari independenți, care au suferit cel mai mult din cauza că nu erau în relații bune cu consiliile raionale. Toate raioanele rămân la locul lor, ca să nu fie speculații din cele cu care unii concurenți electorali sperie cetățenii. Toate orașele din țară devin municipii, iar satele din raion devin parte a municipiilor, fiecare cu bugetul propriu și cu banii repartizați corect, nu după criterii politice. Dacă din municipiul Bălți face parte satul Sadovoe și satul Elizaveta, nu însemană că primarul municipiului Bălți poate influența bugetele acestor sate. Suntem primari de la diferite partide, dar cu toate acestea, fiecare își trăiește viața cum vrea.”

Doi – apeduct și canalizare. Acestea nu mai pote fi proiecte locale. Jumătate de țară nu are canalizare și apeduct, inclusiv orașele mari precum Chișinău, Bălți și Cahul. 

Trei – mai bine decât primarii, nimeni nu cunoaște modificările necesare în legislația ce ține de achizițiile publice, construcții ilegale sau privatizarea terenurilor aferente. ”Noi, Blocul electoral ”RENATO USATÎI” ne obligăm să instalăm farmacii automatizate în fiecare sat. Vreau să le spun celor care critică acest proiect că, astfel de aparate deja funcționează în mai multe state europene, iar condițiile de păstrare a medicamentelor sunt tot la standarde europene.” 

Patru – proiectul de lege care prevede ca 5% din comerțul cu alcool și țigări să fie direcționate pentru dezvoltarea domeniului tineretului și sportului.50% din acest buget, 380 de milioane de lei pe an, vor merge direct în bugetele locale ale primăriilor, pentru ca susținerea tineretului și sportului pe care am demonstrat-o la Bălți să fie în fiecare oraș sau sat din țară.” 

Cinci – posibilitatea directă pentru a reanima satele din RM este ca oamenii să înceapă să crească și să producă ceva în sat, așa cum a fost cu mulți ani în urmă.Pentru asta, avem nevoie urgent să deschidem la nivel regional centre de colectare a legumelor, cărnii, mierii și a altor produse. Toată lumea ține minte că atunci când existau astfel de centre, oamenii nu se temeau să țină mai multe animale la casă sau să producă mai multe legume, deoarece știau că peste un an de zile o să le dea la un preț bun. Astăzi, însă oamenii din sate și micii producători depind de intermediari, care cer un preț de, practic, două ori mai mic decât e costul produselor pe piață.”

Șase – tabere pentru copii în sate. Un copil crescut la țară este un copil sănătos. ”Mulți copii din oraș nu pot distinge o vacă de un microbuz, se mișcă puțin. Și dacă își petrec cel puțin o parte a verii în aer liber, în condiții de sat, sănătatea lor se va îmbunătăți semnificativ.

Renato Usatîi a declarat că este deja susţinut de mulţi primari. Se adresează şi celorlalţi, afirmând că este singurul concurent electoral care va fi reprezentat masiv în Parlament de aleşii locali.

Noi suntem, cei care am soluționat problemele cetățenilor și știm cum s-o facem în continuare. Am mai multe întâlniri, dar pentru că până la alegeri au rămas zile numărate, nu sunt sigur că o să ajung în fiecare localitate de țară. Dar, stimați primari, pentru viitorul RM, pentru a îmbunătăți viața din țară, implicați-vă în localitățile pe care le conduceți și sprijiniți Blocul electoral ”RENATO USATÎI”, deoarece noi suntem primari ca și dvs. Repet că celor peste 150 de primari care deja ne susțin și s-au implicat în acest proces nu li s-a pus condiția să-și părăsească partidele și nimeni niciodată nu va mai pune această condiție, lucru pe care îl făcea Filat, Plahotniuc. Mai mult decât atât, vă promit că eu personal o să fiu garantul Dvs. în viitorul  Parlament, viitorul Guvern, pentru ca nimeni să nu mai pună mâna pe primari și să încerce să-i șantajeze, sau prin dosare penale fabricate, cumva, să fie atrași în diferite partide. Puteți, toată viața, să fiți primari independenți. Pentru mine este important să văd că în localitățile pe care le conduceți se întâmplă lucruri frumoase și vă asigur că o să aveți tot sprijinul meu”, a spus el în încheiere.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter