Renato Usatîi a făcut publice datele unui sondaj de opinie manipulator, pe care realizatorii BOP urmează să-l prezinte lunea viitoare

Liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” acuză realizatorii Barometrului Opiniei Publice (BOP) că au trucat rezultatele sondajului care urmează a fi prezentat săptămâna viitoare. Potrivit politicianului, luni urmează să se facă public un sondaj care arată că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 33,7% din respondenţi ar vota cu PAS, 25,2% – cu BeCS, 6% – cu Partidul Politic Şor, 4,6% – cu Blocul electoral „Renato Usatîi”, 2,7% – cu Platforma DA şi 1,4% – cu Partidul Politic „Democraţia Acasă”.

Renato Usatîi susţine că cifrele din dreapta denumirii blocului pe care-l reprezintă au fost manipulate şi că, în loc de 4,6%, este DE FAPT 8,4%. De asemenea, a fost tăiat cu 0,4% scorul de la Platforma DA şi 0,8% de la Partidul Politic „Democraţia Acasă”. El mai spune că procentajul la PAS a fost ridicat cu 4%. Renato Usatîi susţine că manipulările au fost făcute personal de Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, care prezintă BOP.

Pe timpurile lui Plahotniuc, sondajele erau desenate doar de Plahotniuc și de Dodon. Unele sondaje erau desenat, altele – trucate pentru a induce oamenii în eroare. După plecarea lui Plahotniuc, în 2019, trolii și ”experții” au plecat la Dodon, prin urmare Dodon și-a permis aceleași figuri în alegerile locale din 2019, în alegerile prezidențiale din 2020. Cifrele erau umflate pentru Dodon, dar cifrele reale s-au văzut și în 2019, când Dodon spunea că o să fie turul 2 la Bălți și o să fie ”mare” surpriză, și în 2020, când Dodon spunea că dacă nu câștigă din primul tur, în al doilea o să fie Doamne ferește. Dodon nu a întrerupt niciodată activitățile de manipulare. Dar deja, dacă în campania pentru prezidențiale nu prea s-a întâmplat, văd că acum acest lucru și-l permit unii de dreapta. Am mai vorbit despre asta. Poate nu a fost o indicație de directă de la cei de dreapta de a-l ”umfla” pe unul sau de a-l ”desumfla” pe altul, dar asta foarte bine fac și pe lângă sondaje ei mai iese pe la tv și comentează că unui așa sau pe dincolo, care ar fi sinucidere pentru PAS, care n-ar fi sinucidere și tot așa. Toate sondajele făcute de Dodon au fost achitate din kuliok. Dar sondajele WatchDog, pe care l-ați văzut zilele acestea, care în prezidențiale, cu o săptămână înainte de alegeri o greșit ”sluceaina” cu 10 la sută, dacă concret cu 10,8, ce ține de mine personal. Fix acest lucru l-a făcut și o altă companie care se numește BOP-ul, care tot timpul, cum spuneau unii experți, că-i curat, că-i credibil și nu știu ce… Cu ce s-a ocupat BOP-ul și cei de acolo, mai puțin mă doare. Fiecare are dreptul să voteze pe cineva, să susțină. Numai că, în cazul ăsta, domnule Barbăroșie, ori stați cu placatul Maiei Sandu pe gard și copii fac videouri în susținere sau faceți sondaje. Dar faptul că faceți sondaje care sunt trucate personal de dvs. (Arcadie Barbăroșie), asta este deja un lucru urât, dar cel mai urât, vă spun eu, că asta se face pe banii partenerilor de dezvoltare și WatchDog-ul, și BOP-ul lui Barbăroșie”, a menționat Usatîi.

Totodată, el a menționat cum se explică cifrele desenate pentru socialiști.

Sondajul este făcut cu iData, deținută de fratele unui deputat socialist. Asta nu-i nicio noutate, dar din acest motiv pe Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nici nu i-a crescut, nici nu i-a coborât, dar fix așa au făcut cu Șor, cu 6%. Restul cifrelor au fost manipulate. Concret – Blocul electoral ”RENATO USATÎI”, vor să pună ei luni că e 4.6%, dar într-adevăr este 8.4% la ei, necătând că eu sunt sigur că e mai mult de 8.4%”. Pentru că iData e a lui Dodon, pe Dodin  îl lăsați în pace, pe Șor îl lăsați în pace, dar pe restul ”îi topiți” ca să arătați că trece  numai PAS-ul și socialiștii. Acesta este scopul dvs. Un lucru important. De ce ați tăiat de la mine 4%, iar PAS-ul l-ați crescut cu 4%? Ați făcut-o personal dvs, domnule Arcadie”, a mai adăugat el și a făcut o paralelă cu BOP prezentat înainte de prezidenţiale, potrivit căruia, Renato Usatîi urma să acumuleze 10,9% din voturi, dar în realitate a obţinut 16,9%. Potrivit lui Usatîi, IPP nu se deosebeşte de companiile care „desenau sondaje pe timpul lui Plahotniuc”

”Eu am tăcut de mai multe ori, am tăcut când tot dvs ați ieșit în 2019 înainte de alegerile locale din Bălți și în 2018, în anticipate, când spuneați că Usatîi a scăzut, că are 28-30% la Bălți, dar au fost 63% – în primul tur și fix așa a fost și cu Grigorișin în 2018. Dvs vă permiteți să ieșiți cu doar câteva zile înainte de alegerile foarte importante pentru RM de a manipula cetățenii și de a le da un mesaj concret – votați ori PAS-ul, ori rozovaia ciuma, deoarece alții ”nu trec în Parlament”. Întreb, în acest caz, prin ce diferă ceea ce faceți voi cu WatchDog de ceea ce făcea Plahotniuc, când desena sondaje sau când le-a desenat toată această perioadă Dodon, cu o sută de ”demografi”? Vă explic. Plahotniuc făcea sondaje pe bani furați, la fel ca Dodon, dar voi faceți această manipulare din banii care vă sunt dați de partenerii de dezvoltare, de europeni, de americani”.

Renato Usatîi a promis că, după alegerile parlamentare, va modifica legislaţia aşa încât companiile care prezintă sondaje ce nu se încadrează în marja de eroare CEC să fie lipsite pe viitor de dreptul de a mai face sondaje.

”Eu vă promit că după alegerile parlamentare din 11 iulie, o să modificăm Codul electoral și toată legislația necesară, pentru ca acele companii care au dat-o-n bară, dacă voi declarați marja de eroare 2-3% și dacă voi nu vă încadrați, CEC-ul să nu vă mai permită să fiți înregistrați pentru scrutinul electoral și duceți-vă la păzit harbujii. Pentru că voi faceți aceeași propagandă în favoarea PAS-ului pe care o fac unii în favoarea lui Dodon. Și astăzi voi, când eu îi numesc pe unii sectanți, nu știu de ce toți încep a sări în sus, deoarece vouă vă sticlesc ochii și vouă vi-i totuna ce se faceți. Vouă vă e totuna de munca oamenilor, de situația reală. Pentru voi e important să faceți propagandă. Dacă astea sunt valorile voastre europene, atunci, numai nu vă supărați, нам с вами не по пути (nouă cu voi nu ni-i în drum – n.r.). Atunci, dvs și cei care plâng la tv, de-al de Pașa și acum o să plângă pentru vârstnici Barbăroșie. Atunci, băieți, faceți nuntă PAS-ului cu socialiștii sua cu doar o parte a socialiștilor, cu cine vreți. Eu voi reprezenta în viitorul Parlament cetățenii RM, care vor o schimbare adevărată și reforme concrete. Voi i-ați slujit pe toți care au furat țara asta, începând cu cel mai mare proeuropean Filat, care cel mai mult iubea Moldova și era pentru integrarea în UE…La noi cu cât mai mult erau pentru integrarea europeană și cu cât mai frumos vorbeau cu atât mai mult furau. Pe voi nu vă interesează persoanele din listele PAS, ale Blocul electoral ”RENATO USATÎI”, blocul ”rozovîi mir” a lui Dodon. Pe voi vă interesează vectorul și pentru vector, voi cu ochii stecliți mergeți la orice fel de propagandă și minciuni. Mie-mi este foarte interesant cu ce o să iasă luni Barbăroșie, dar mai bine ieșiți la o conferință de presă și spuneți că ce a prezentat Usatîi e informație incorectă și ieșiți cu aceasta reală, așa cum era, ori mai bine nu ieșiți deloc și încetați să mințiți cetățenii înainte de alegeri. Acum rămânea la sovistea (conștiința – n.r.) lor, dar sovistea lor, dacă-i tot așa cum erau și valorile europene ale lui Filat, apoi îi clar…”, a declarat Usatîi, în cadrul unui briefing de presă.

Noi nu ne băgăm cu nimeni în nuntă, noi muncim și știm că o să luăm un rezultat foarte bun, chiar dacă sondajele noastre arată cifrele fără diasporă, o să vedeți pe urmă ce-o să fie”, a mai spus Usatîi și a făcut un apel către echipa sa să se mobilizeze și să ajungă la cât mai mulți oameni.

Astăzi suntem într-o bătălie foarte importantă pentru Republica Moldova. Fiecare vot, fiecare din fiecare sat sau oraș nu este pentru a salva concret localitatea dvs, ci pentru a salva viitorul Republicii Moldova. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul și știu că pe zi ce trece, cum am crescut noi 2.8% – săptămâna trecută, eu sunt sigur că cifrele vor fi mult mai mari în ultima săptămână de campanie”, a punctat el în încheiere.  

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter