Renato Usatîi după decizia CEC: Noi o să inițiem implementarea votului electronic și a celui prin poștă, pentru a nu se mai ajunge la ceea ce avem azi

Renato Usatîi a declarat că Blocul electoral ”RENATO USATÎI” se obligă să soluționeze în Parlament problema votului electronic și a celui prin poștă. El a reacționat astfel după decizia Comisiei Electorale Centrale de a suplimenta cu doar 7 secții de votare numărul celor care urmează să fie deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare față de 51, câte ceruse Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

”Îmi pare rău pentru sutele de mii de oameni care se află în diferite colțuri ale lumii, și-au lăsat copiii, părinții acasă, și nu o să aibă posibilitatea de a vota. Eu promit, în calitatea mea de cetățean, ca om care a trăit mulți ani peste hotare și cunoaște greutățile reale, nu din Facebook, îmi asum faptul că, cât restul vorbesc, eu și echipa mea o să facem tot ce ține de votul electronic și cel prin poștă”, a afirmat Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.

Renato Usatîi a mai spus revoltat că după fuga lui Vladimir Plahotniuc peste hotare, coaliția creată între blocul ACUM și PSRM nu a făcut nimic pentru a curăța CEC-ul și alte instituții de oamenii oligarhului și nici nu au mișcat un deget pentru ca diaspora să nu mai ajungă în situația în care s-a pomenit acum, dar și la scrutinul prezidențial.

”În 2019, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară. După asta au fost făcute modificări ce țin de organizarea alegerilor parlamentare anticipate. A fost anulat sistemul mixt votat de Plahotniuc și Dodon, dar în afara de asta, toate statele civilizate au de mai mulți ani votul electronic. La noi nimeni nu a deschis gura, nici PAS-ul, nici socialiștii pentru implementarea acestuia, la fel cum nimeni nu a căscat gura să comande un plan de modernizare a țării, despre care eu tot vorbesc. Acum, unii protestează. Sunt revoltat și eu, dar spuneți, vă rog, cine a împiedicat blocul ACUM să pună la vot niște modificări? La noi s-a votat tot ce vrei numai nu ce trebuie. În multe state funcționează nu doar votul electronic, dar și cel prin poștă. Tot blocul ACUM și cu PSRM-ul au lăsat o parte a oamenilor lui Plahotniuc la CEC, iar acum ceva nu le place. Stimați concurenți electorali, ați avut o sută de posibilități să scoateți oamenii lui Plahotniuc și să nu se ajungă acolo unde s-a ajuns astăzi – la majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare cu 7 și nu atât cât s-a cerut. Voi n-ați discutat cu nicio țară ca să soluționăm problema cu votul diasporei. Azi protestați contra voastră”, a spus Renato Usatîi în timpul live-ului.

Astăzi, 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis majorarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146, și nu până la 190 atât cât a propus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter