Renato Usatîi, la Șoldănești: ”Localitățile trebuie să primească bani direct din bugetul de stat în funcție de numărul de locuitori și suprafața gestionată”

Banii din bugetul de stat trebuie distribuiți direct către primării doar în funcție de numărul de locuitori și de suprafața aflată în gestiune. Acest lucru se va întâmpla după lichidarea consiliilor raionale, pline de șefi și care consumă banii statului irațional. O spune liderul Blocului electoral ”RENATO USATÎI” la o întâlnire cu locuitorii orașului și raionului Șoldănești. Politicianul le-a explicat oamenilor că această reformă, susținută de CALM, nu prevede lichidarea raioanelor sau revenirea la județe. Este vorba doar despre eliminarea unui intermediar scump și inutil, care face ca banii să fie alocați pe principii politice.

”Dacă n-o să fie administrație raională, fiecare oraș din țară, spre exemplu Șoldăneștiul devine municipiu, iar fiecare sat devine parte a municipiului, așa cum e la Bălți cu Sadovoe și Elizaveta, două sate care sunt parte a municipiului Bălți. Acestea au primarii lor consilierii lor sătești, dar nu avem deasupra noastră o structură care să împartă banii. Fiecare localitate din țară trebuie să primească bani nu în funcție de culoarea politică a primarului, ci conform numărului de locuitori și a suprafeței gestionate”, a explicat Renato Usatîi.

Tot în acest fel, spune el, țara va scăpa de mii de șefi care primesc salarii mari pentru nimic, lucru de care s-au indignat și mai mulți locuitori ai Șoldăneștiului. Unii dintre cei veniți la întâlnirea cu Renato Usatîi s-au arătat nemulțumiți și de faptul că viitorii medici își fac studiile pe bază de contract și nu sunt admiși în instituțiile de învățământ doar în baza cunoștințelor. În replică, Renato Usatîi a declarat că multe lucruri nu merg așa cum ar trebui în mai multe domenii, nu doar în învățământ. În această ordine de idei, el le-a dat asigurări cetățenilor că are nevoie de numai o jumătate de an ca să facă ordine în buget, ceea ce va permite statului să asigure tinerii talentați și perseverenți cu studii de calitate.

”Sunt de acord cu dvs, pentru că așa cum a spus cineva, dacă vrei să distrugi o țară, nu trebuie să arunci bombe, este suficient să distrugi medicina și învățământul pentru ca țara să moară. Această schimbare trebuie făcută bine. Eu nu pot să vă mint așa cum fac alții, care spun că o să dea câte cinci milioane de lei în fiecare sat. Sigur, o să vă spun însă, cifra de bani alocată pentru învățământ de calitate, după șase luni de zile, când va fi efectuată revizuirea bugetului de stat. Spre exemplu, avem două miliarde și jumătate de lei în Fondul Rutier, dar pentru drumuri, statul cheltuie, pe an, doar un miliard. Acum, unde pleacă un miliard jumate, eu nu știu. De aceea, este extrem de necesară revizuirea bugetului pentru că, ca să asiguri ceva trebuie să știi de unde acoperi”, a spus Renato Usatîi.

La Șoldănești, ca și în alte localități, liderul Blocului electoral ”RENATO USATÎI” le-a prezentat oamenilor prioritățile din programul formațiunii pe care o conduce și principiile pe care echipa sa își va construi activitatea legislativă și executivă după alegeri. Farmacii automatizate în fiecare sat din Moldova, direcționarea a 5% din vânzările de produse alcoolice și de tutungerie pentru susținerea tineretului și dezvoltarea sportului, acordarea de credite ipotecare cu dobândă zero tinerilor specialiști, asigurarea dreptului de a înmatricula o dată la 5 ani o mașină fără plata taxelor vamale pentru conaționalii din diasporă, lupta cu corupția, sunt doar câteva dintre acestea.

or. Șoldănești

 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter