Republica Moldova are nevoie de o nouă Constituție, care, în primul rând, va păstra însăși viabilitatea statului moldovenesc. Și, în al doilea rând, va pune o bază solidă pentru dezvoltarea sa ulterioară durabilă. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, de ziua Constituției Republicii Moldova.
„În mod consecvent pledez pentru elaborarea și adoptarea, printr-un larg consens național, a unei noi Constituții. Și sunt gata, în interesul statului și cu deplină responsabilitate în fața poporului, să merg spre realizarea acestui obiectiv. Noua Constituție nu este doar o nouă lege, este un garant pentru viitorul Republicii Moldova și al cetățenilor săi!”, spune Renato Usatîi.
Liderul PN a amintit că în cei 30 de ani, de când a fost adoptată Constituția Republicii Moldova, aceasta a suferit numeroase modificări și interpretări, adesea de natură oportunistă. ”Fiecare nouă putere politică și-a impus propria viziune, modificând Constituția în funcție de interesele de moment. Se schimba puterea – se schimba și Constituția”.
„Ce mai rămâne astăzi din acea Constituție în care autorii săi, cunoscători consacrați ai dreptului constituțional, economiști, istorici, și deputați, și-au investit cunoștințele și înțelepciunea? Astăzi, chiar și cei mai recunoscuți experți în drept constituțional nu pot spune cu exactitate câte modificări și interpretări au fost aduse Legii supreme. Este penibil să vedem cum în Parlament, cei care astăzi laudă Constituția, sunt adesea aceiași care o tratează cu dispreț, ignorând aspirațiile poporului, principiile justiției și ale statului de drept. Cel mai îngrijorător este că vom asista la și mai multe modificări ale Constituției, dacă nu vom acționa pentru a le opri”, a mai scris Renato Usatîi.
În data de 29 iulie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Supremă a țării, iar președintele de atunci, Mircea Snegur, a promulgat-o chiar în ședința Legislativului.
Cmentariile sunt închise