Renato Usatîi propune inițierea unui referendum în care cetățenii să spună dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate  

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate. În opinia sa, aceasta este singura soluție pentru a opri criza profundă în care a ajuns țara din cauza guvernării și distrugerea Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, Renato Usatîi, s-a adresat cetățenilor și președintelui țării Maia Sandu pe care a îndemnat-o să inițieze, fie ea, fie deputații, acest referendum republican. Dacă Maia Sandu nu va răspunde așteptărilor celor două treimi din cetățeni care astăzi își doresc alegeri parlamentare anticipate, atunci cetățenii vor iniția singuri acest plebiscit.

Renato Usatîi a amintit că pentru inițierea unui referendum republican constituțional de către cetățeni, este nevoie de cel puțin 200 de mii de semnături. Ceea ce nu se spune de autorități este că adunarea numărului suficient de semnături ale cetățenilor, așa cum este stabilit în cadrul legal –  pe raioane și pe localități, este practic imposibilă. Iar prezența la  vot la alegerile prezidențiale precedente a demonstrat acest lucru.

În acest sens, liderul Partidului Nostru a declarat că de  dragul Maiei Sandu deputații au modificat legislația ca alegerile prezidențiale și referendumul să se desfășoare în aceeași zi, chiar dacă există pericolul ca referendumul să eșueze. În același timp, nu s-au făcut modificări legislative ca să faciliteze dreptul cetățenilor de a iniția un referendum constituțional.

„Astăzi, un referendum constituțional poate fi inițiat de toți – și de Președinte, și de Parlament, și de Guvern numai nu de popor!”, a concluzionat el.

Politicianul este sigur că, la referendum, cetățenii se vor pronunța în favoarea organizării alegerilor parlamentare anticipate:

„Cred că răspunsul cetățenilor la această întrebare va combate toate sondajele de opinie publică  sau, cel puțin, majoritatea din ele, cele desenate de PAS”.

El a spus în context că aceasta ar fi și în interesul Maiei Sandu care „s-ar elibera de o povară”.

Usatîi a anunțat că se va adresa oficial către Președinție și Parlament cu propunerea inițierii unui referendum. Dacă până pe 8 martie, nu va veni vreun răspuns la acest demers, liderul Partidului Nostru își asumă mobilizarea cetățenilor pentru a colecta numărul necesar de semnături și a iniția referendumul consultativ.   

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter