Renato Usatîi, la Rîșcani: ”Avem nevoie de doar o jumătate de an pentru a face ordine în bugetul public și, astfel, majora salariile și a alocațiile sociale”

Liderul Blocului electoral „RENATO USATÎI” afirmă că problema locurilor de muncă pentru tinerii specialiști este legată de salariile mici. Potrivit politicianului, acestea pot fi majorate după ce se va face ordine în bugetul de stat.

El consideră că un audit de calitate la toate instituțiile gestionate de către stat va permite identificarea unor resurse suplimentare pentru o mai bună remunerare a angajaților, inclusiv pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură. „Un măturător din Bălți primește mai mult decât un tânăr avocat în Primărie. Asta pentru că am pus lucrurile în ordine în sfera serviciilor comunale, am eliminat mafia gunoiului, ceea ce a făcut posibilă identificarea unor venituri suplimentare de 16 milioane de lei pe an și creșterea salariilor pentru angajați. Am cerut permisiunea de a majora salariile în Primărie, dar mi s-a spus că legea nu permite acest lucru. O astfel de lege trebuie schimbată”, a subliniat Renato Usatîi și a adăugat că are nevoie de doar o jumătate de an pentru a face ordine în bugetul de stat, lucru după care se vor găsi bani pentru o mărire a salariilor.

”Mie nu-mi trebuie 4 ani ca să-mi dau seama pentru ce sunt cheltuiți banii de la bugetul de stat. Sunt sigur că voi găsi acolo atât cheltuieli inutile, cât și diverse scheme de corupție, din cauza cărora se presupune că nu există bani pentru majorarea salariilor și a pensiilor, construirea drumurilor și a sistemelor de apă și canalizare”, a mai spus liderul formațiunii politice.

Potrivit lui Renato Usatîi, pentru a ține tinerii acasă, el și echipa blocului său au elaborat și alte proiecte.
„Este vorba de proiectul care prevede locuințe accesibile pentru tinerii specialiști prin ipotecă cu dobânda anuală de 0%. Una dintre sursele de finanțare a programului vor fi banii oferiți de Banca Națională a Moldovei de pe contul rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale în BNM cu titlu de subvenții pentru dezvoltare. O altă măsură este alocarea a 5% din vânzarea de țigări și alcool pentru susținerea tineretului și sportul. Este vorba de aproximativ 380 de milioane de lei pe an, jumătate din care va fi destinată proiectelor naționale, iar cealaltă jumătate va ajunge direct în orașele și satele țării”, a spus Renato Usatîi.

Răspunzând la întrebarea unui locuitor al orașului Rîșcani legată de drumurile proaste și lipsa de utilaje medicale necesare spitalelor raionale, liderul formațiunii politice a spus că problema constă în furtul banilor publici. „Din păcate, companiile moldovenești nu pot repara drumurile naționale, nu au nici competențe, nici personal și își bagă în buzunar o parte din banii alocați. Prin urmare, atunci când voi porni negocieri cu partenerii externi, nu voi cere un împrumut în bani, pentru reparații de drumuri, ci un împrumut pentru un drum terminat sau un împrumut pentru echipamente specifice”, a afirmat Renato Usatîi.

or. Rîșcani

сom. Recea, raionul Rîșcani

s. Mihăileni, raionul Rîșcani

s. Văratic, raionul Rîșcani

s. Corlăteni, raionul Rîșcani

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter