ACTIVITATEA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI BĂLȚI

ACTIVITATEA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI BĂLȚI

Prima învestire a lui Renato Usatîi în funcția de Primar al municipiului Bălți a avut loc la 2 iulie 2015.

Reformele în Primărie și în infrastructura orașului au fost selectate ca principalele priorități pentru perioada imediat următoare.

Prima acțiune întreprinsă în mandatul respectiv a fost auditul complet al companiilor fondate de Primărie, ale cărui rezultate și recomandări au fost prezentate public și puse în aplicare.

În general, startul activității în această funcție a fost marcat de lupta echipei lui Renato Usatîi împotriva corupției, inclusiv a concesiunilor dubioase. În timp ce continua conflictul cu concesionarii serviciilor de salubrizare a orașului, Renato Usatîi a plătit de câteva ori din propriul buzunar salariile angajaților întreprinderilor private, responsabile de „concesiunea de gunoi”.

A urmat planificarea strategică de dezvoltare a municipiului Bălți pentru 2016-2019, un ghid  de orientare a administrației publice locale, a comunității de afaceri, a investitorilor și a societății civile în ansamblu.

La capitolul blocului economic, rata de creștere a producției industriale în 2015, comparativ cu 2014, a crescut cu 25%. La Bălți, producția industrială a fost fabricată în sumă de peste 4 miliarde de lei. Ea constituia 60% din producția fabricată de regiunea de nord în ansamblu din care fac parte 12 raioane ale republicii..

S-a dat startul modernizării piețelor din Bălți, iar veniturile au crescut de 7,2 ori în doar un an.

Bălți – orașul infrastructurii dispărute. Tot ce a fost construit mai bun aici a apărut cu mai mult de 25 de ani în urmă. A fost clar că trebuie de început cu cartierele, adică cu acele locuri unde trăiește majoritatea oamenilor.

În întregul oraș, din banii Fundației „Renato Usatîi” au fost instalate noi complexe de joacă pentru copii. …Orașul era adus în ordine, ca după o apocalipsă. Se pavau trotuarele, inclusiv la periferii, a fost adoptată o altă abordare față de reparația drumurilor.

Canalizarea pluvială este curățată pentru prima dată în 25 de ani. Cu ocazia zilei orașului, bălțenii au primit un alt cadou – tehnică modernă de deservire comunală, în valoare de 150 000 de euro. La 4 noiembrie, de ziua sa de naștere, Renato Usatîi a făcut un cadou bălțenilor: o nouă tehnică specială pentru Întreprinderea municipală „Amenajarea teritoriului și spații verzi”.

Deschiderea orașului pentru cooperări internaționale s-a demonstrat printr-o participare fără precedent a oaspeților de peste hotare la ziua orașului: 17 delegații din străinătate au venit să felicite bălțenii.

13 catedre ale Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au primit în dar 650 de mii de lei pentru susținerea proiectelor de studii.

De asemenea, Renato Usatîi le-a dăruit mai multor copii bilete de odihnă pe malul Mării Negre. Fiecare dintre ei a văzut marea pentru prima dată.

A fost instituită Cantina Socială unde persoanele în etate, cei nevoiași puteau zilnic veni pentru a primi prânz proaspăt și cald.

Spitalul clinic municipal din Bălți a fost dotat cu un microscop neurochirurgical performant,  cumpărat din resursele Fundației „Renato Usatîi”. Acesta costa 290 de mii de lei. A urmat dotarea cu instrumentar chirurgical nou în valoare de un milion de lei. Un alt lor de asistență oferită de fundație pentru sistemul medical din Bălți a constat din echipament special pentru Secția pediatrie a Spitalului clinic municipal din Bălți, și anume —  aparate speciale pentru injecții intravenoase, care permit dozarea exactă a medicamentelor și exclud probabilitatea unei supradoze.

De asemenea, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a dotat poliția municipală cu 113 seturi de uniforme noi, cu o valoare totală de 300 de mii de lei.

Și elevilor școlii de fotbal, a cărei conducere și-a asumat-o, primarul orașului Bălți a oferit uniforme noi, 180 de setur. Acestea reproduc cu exactitate culorile și simbolurile Clubului bălțean de Fotbal „Zaria”.

Renașterea fotbalului în Bălți a început cu victoria Clubului „Zarea” la Cupa Moldovei.

Campionul mondial la sambo, Sergiu Oșlobanu, originar din Bălți, a fost premiat de către Renato Usatîi cu 100 000 de lei, pentru victoria obținută.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019, Renato Usatîi a fost ales din nou primar al municipiului Bălți. Aproape 65 la sută dintre alegători i-au acordat vot de încredere chiar din primul tur.

Printre primele decizii este invitația lansată tinerilor la o întâlnire pentru a analiza problemele orașului Bălți, dar și a identifica împreună soluții pentru dezvoltarea capitalei de nord a țării.

Schimbările au continuat cu îmbunătățirea calității serviciilor și accesibilității acestora pentru cetățeni. Primăria orașului Bălți este recunoscută cea mai transparentă administrație publică din Republica Moldova, iar Renato Usatîi se învrednicește de Diploma Asociațiilor Comunelor din România, distincție care îi este acordată  al patrulea an consecutiv. Totodată, Primăria Bălți a fost recunoscută drept cea mai transparentă din țară și de către experții de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și cei de la Institutul pentru Reforme Economice și Sociale (INEKO) din Slovacia.

În vara anului 2021 Renato Usatîi își prezintă raportul de activitate în funcția de primar al orașului Bălți, enumerând proiectele care au fost realizate în decursul mandatului său și cele care urmau să fie finalizate.

Printre cele mai importante realizări sunt modernizarea obiectivelor de infrastructură, construcția trotuarelor, reparația drumurilor în curți, amenajarea spațiilor publice, instalarea terenurilor de joacă pentru copii atât în municipiul Bălți, cât și în localitățile învecinate, soluționarea prolemelor din domeniul social și al sănătății publice, etc.

Cu suportul Uniunii Europene, orașul a fost dotat cu 11 troleibuze fără fir, cu o valoare totală de 3,7 milioane de euro, sporind semnificativ mobilitatea urbană.

Piața din fața Spitalului Clinic Bălți care nu a mai fost renovată de peste 30 de ani a fost modernizată, inclusiv instalat trotuar pe o suprafață de 1700 de metri pătrați.

Numeroase proiecte au fost sistate din cauza pandemiei de coronavirus, inclusiv proiectul comun cu municipiul Botoșani, pe care l-a câștigat Primăria Bălți, în valoare de 1,6 milioane de euro.

Cu toate acestea, Renato Usatîi continue să susțină bălțenii din resurse proprii, inclusiv în perioada dificilă de pandemie, transferând  200.000 de lei în contul special deschis de Primăria Bălți în aceste scopuri.  În această perioadă, cadrele medicale de la spitalul din Bălți, aflat în gestiunea Ministerului Sănătății, au fost asigurate cu alimentație gratuită de patru ori pe zi.

De Ziua Poliției Naționale, primarul Renato Usatîi, a oferit Inspectoratului de Poliție Bălți un certificat în valoare de 200.000 de lei, din propriile resurse, pentru montarea camerelor video în oraș, ceea ce le-a facilitat munca la descoperirea infracțiunilor.

Cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a retragerii contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan, Renato Usatîi a oferit 100.000 de lei Asociației teritoriale a Veteranilor din Afganistan și câte 10.000 de lei familiilor ostașilor rămași pe câmpul de luptă.

A atras atenție specială nevoilor individuale ale oamenilor, intervenind cu ajutor prompt, inclusiv cu ajutor material. În primărie a fost instituită „linia verde” pentru audiența cetățenilor.

Mai jos sunt prezentate doar o mică parte a schimbărilor pe care le-a făcut Renato Usatîi în funcția de primar de Bălți, împreună cu echipa și susținătorii săi.

Prezidențiale 2020
By Ренато Усатый
1 / 38
  1. 1 Mulțumesc raionului Ștefan Vodă pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  2. 2 Mulțumesc Chișinăului pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  3. 3 Спасибо Кишинёву за тёплый приём и поддержку! 02:00
  4. 4 Mulțumesc raionului Glodeni pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  5. 5 Спасибо району Глодень за тёплый приём и поддержку! 02:00
  6. 6 Спасибо району Кантемир за тёплый приём и поддержку! 02:00
  7. 7 Mulțumesc raionului Cantemir pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  8. 8 Спасибо району Бричень за теплый прием и поддержку! 02:00
  9. 9 Mulțumesc raionului Briceni pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  10. 10 Спасибо району Рышкань за теплый прием и поддержку! 02:00
  11. 11 Спасибо району Дрокия за теплый прием и поддержку! 02:00
  12. 12 Mulțumesc raionului Rîșcani pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  13. 13 Спасибо району Басарабяска за теплый прием и поддержку! 02:00
  14. 14 Mulțumesc raionului Drochia pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  15. 15 Mulțumesc raionului Basarabeasca pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  16. 16 Mulțumesc raionului Nisporeni pentru ospitalitate și susținere! 02:00
  17. 17 Mulțumesc raionului Ungheni pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  18. 18 Спасибо району Унгень за теплый прием и поддержку! 02:00
  19. 19 Спасибо району Вулканешты за теплый прием и поддержку! 02:01
  20. 20 Mulțumesc raionului Leova pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  21. 21 Спасибо району Леова за теплый прием и поддержку! 02:00
  22. 22 Mulțumesc raionului Edineț pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  23. 23 Спасибо району Единец за теплый прием и поддержку! 02:00
  24. 24 Спасибо району Кагул за теплый прием и поддержку! 02:00
  25. 25 Mulțumesc raionului Cahul pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  26. 26 Спасибо району Окница за теплый прием и поддержку! 02:00
  27. 27 Mulțumesc raionului Căușeni pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  28. 28 Спасибо району Кэушаны за теплый прием и поддержку! 02:00
  29. 29 Mulțumesc raionului Anenii Noi pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  30. 30 Спасибо району Анений Ной за теплый прием и поддержку! 02:00
  31. 31 Спасибо Комратскому району за теплый прием и поддержку! 02:01
  32. 32 Спасибо району Флорешть за тёплый приём и поддержку! 02:00
  33. 33 Mulțumesc raionului Florești pentru ospitalitate și susținere! 02:01
  34. 34 Scumpa mea sorioară. Îți mulțumesc pentru susținere. 05:12
  35. 35 Conferință de presă de totalizare a campaniei electorale pentru primul tur de scrutin al alegerilor 56:14
  36. 36 Спасибо Бельцам за тёплый приём и поддержку! 02:00
  37. 37 БАНДЫ - Криминальный детектив / Все серии подряд 09:51:12
  38. 38 "ПО ФАКТАМ" с Юлией Федоровой. 13.09.2023 01:07:11