Usatîi, după pagubele provocate de grindină: În loc de cele câteva radare militare, trebuiau procurate sisteme antigrindină

În loc de cele câteva radare militare, puteau fi procurate sisteme antigrindină. Cu această reacție a venit președintele ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, după ce IGSU a anunțat că grindina din ultimele zile a provocat pagube esențiale în mai multe localități din țară.

”Autoritățile Republicii Moldova cumpără utilaje militare să ne protejăm de un pericol nu știu care și nu știu de unde, dar nu fac nimic pentru protecția cetățeanului la mod real. În loc de cele câteva radare militare, puteau fi procurate mai multe sisteme antigrindină. Am apăra culturile agricole și bunurile cetățenilor de grindina care a lovit puternic în ultimele zile. Pe lângă sistemele antigrindină, autoritățile puteau să se ocupe și de restabilirea la nivel național a sistemului de irigare. Actualul sistem de irigare se distruge pe an ce trece. Această situație demonstrează încă o dată cum în realitate se administrează Republica Moldova. Cei care astăzi ne conduc nici nu cunosc ce înseamnă sistem antigrindină și de irigare. Astăzi conducerea țării ne felicită cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, dar aproape jumătate din populația țării nu are acces la apă potabilă de calitate și la sistem de canalizare. De aceasta este necesară o guvernare profesionistă pe care suntem gata să o asigurăm”, a scris Usatîi pe Telegram.

Potrivit IGSU, în urma precipitațiilor puternice ce au avut loc în perioada 30 mai – 03 iunie, au fost înregistrate mai multe prejudicii. De exemplu, în localitatea Bîrlădeni din raionul Ocnița ploile au distrus circa 8 ha de livadă de mere. Pagube au fost înregistrate și în satul Răzeni, raionul Ialoveni, unde precipitațiile au afectat circa 12 ha de porumb și 30 ha de floarea soarelui.

De asemenea, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile 40 ha de livadă au fost nimicite în satul Săiți, raionul Căușeni. Precipitațiile au făcut ravagii și în sudul țării în localitatea Etulia, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz.

Totodată, pagube au fost raportate și în raionul Basarabeasca în satul Bașcalia, unde ploile au distrus 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter