VIDEO/ Blocul electoral „RENATO USATÎI” prezintă probe video de corupere a alegătorilor

Echipa Blocului electoral „RENATO USATÎI” a depus mai multe contestații la Procuratura Generală, Inspectoratul General de Poliție și Comisia Electorală Centrală cu privire la coruperea alegătorilor. Fracțiunea a prezentat câteva imagini video, care au fost trimise de către simpatizanții partidului în care se vede cum la o secție de votare din satul Cocieri, raionul Dubăsari, cetățenii sunt remunerați cu 200 de lei pentru votul oferit Partidului Politic Șor.

 

”Înregistrările video care sunt o probă incontestabilă de corupere a alegătorilor de către concurentul electoral Partidul Politic Șor au fost expediate în adresa Blocului electoral ”RENATO USATÎI” de către unii simpatizanți ai blocului. Avocați Blocului au întocmit o plângere penală pe faptul coruperii alegătorilor. Plângerea a fost înregistrată la Procuratura Generală, la Inspectoratul General de Poliție și cu titlu de informare am sesizat și Comisia Electorală Centrală. Prin plângerea respectivă, am solicitat să fie pornită urmărirea penală pe faptul coruperii alegătorilor, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere”, a spus Natalia Bayram, avocat și candidat al Blocului electoral ”RENATO USATÎI” pentru funcția de deputat în Parlamentul RM. 

Totodată ea atras atenție că satul Corjova se află sub jurisdicția autorităților RM, care deși ar trebui să ia atitudine, nu au făcut nimic pentru a opri fărădelegile comise în ziua votării.

”Avem acolo poliție și autoritate publică locală care se subordonează autorităților RM, dar cu toate acestea nimeni nu a reacționat nici până la această oră pentru a opri abuzurile și infracțiunea care se comite”, a adăugat  Bayram.

 

Un alt caz de corupere a alegătorilor constatat și documentat de Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a avut loc la Moscova. 

 

”Acesta a avut loc prin oferirea voucherelor în sumă de 1.000 de ruble. Acestea au fost oferite de către organizația obștească numită ”Dar pentru Moldova”, afiliată PSRM. Pe voucher era indicat că banii se oferă pentru o călătorie din Moldova în Rusia sau invers, însă noi catalogăm acest voucher drept coruperea alegătorilor și respectiv am depus o plângere penală la Procuratura Anticorupție și o contestație la Consiliul electoral de circumscripție. Un alt caz constatat de observatorii noștri a avut loc tot în Federația Rusă. Este vorba despre un fapt de agitație electorală din partea Partidului Politic PACE, în ziua scrutinului. La secția de votare, s-au prezentat alegători în tricouri cu simbolul partidului, iar președintele biroului electoral nu a obiectat asupra acestui fapt”, a spus un alt candidat al blocului, avocatul Igor Pohila. 

El a menționat că dacă astfel de atitudine este una obișnuită pentru anumite partide, precum Șor, nu s-a așteptat să observe un comportament similar la alți concurenți electorali, care își spun ”oameni buni” și promit ”vremuri bune”.

 

”Constatăm că de la încercarea de aderare la unele valori europene și până la respectarea acestora există o distanță. Astăzi, am fost martori cu toții când prima persoană în stat a anunțat practic deschis pentru ce partid votează. Ieri, în ziua tăcerii, în Italia unii cetățeni de-ai noștri au primit sms-uri cu îndemnul de a vota pentru PAS. În opinia noastră, o astfel de practică este inacceptabilă pentru o forță politică care pretinde a fi o forță nouă, pro-europeană și care pretinde că va aduce în Moldova vremuri bune. Noi considerăm că n-o să ajungem la vremuri bune cu practici rele”, a adăugat Pohila.

 

Avocații Blocului electoral ”RENATO USATÎI” au fost sesizați de către observatorii Blocului și cu referire la alte încălcări. Spre exemplu, la unele secții de votare din municipiul Chișinău, ei au depistat procese verbale de numărare a voturilor care erau deja semnate de către președinții și vicepreședinții secțiilor de votare. 

 

”Doar după ce am venit cu contestații asupra acestui fapt, procesele verbale au fost anulate și s-a revenit la procese verbale care se încadrează în limita legii. La alte secții de votare din municipiul Chișinău, observatorii au constatat că ștampilele care urmau să fie aplicate pe buletinele de vot se aflau în gentuțele unor membri ai secțiilor de votare. Ștampilele au fost scoase după sesizarea de către avocați, prin contestație”, a declarat Natalia Bayram.

Avocații Blocului electoral ”RENATO USATÎI” au menționat că deocamdată, acestea sunt cele mai grave încălcări, dar pregătesc un șir de alte contestări, iar cu detalii vor reveni pe parcursul scrutinului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter