Adresarea lui Alexandr Petkov, candidat la funcția de primar, către locuitorii municipiului Bălți!

Nu-mi place când sunt lovit în spate,

dar dacă trebuie, cu adevărul trag în față…

Bună ziua, dragi bălțeni! Eu sunt Alexandr Petkov. Cu siguranță, ați auzit despre mine. Dintotdeauna m-am străduit să mă fac auzit. Și, de regulă, spun lucruri neplăcute pentru guvernările de toate culorile.

Renato Usatîi v-a explicat de mai multe ori cum echipa „Partidului Nostru” și-a ales candidatul pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Sondajele de opinie demonstrează dorința fermă a bălțenilor de a avea, în primul rând, un primar onest. Usatîi a venit cu o asemenea propunere către mine. Și dacă-mi permiteți, vreau ca la întrebarea „de ce anume eu?” să nu dau răspuns. Deoarece, să vorbești despre propria persoană denotă lipsă de modestie și bun-simț. Sunt sigur că pot apărea multe întrebări privind desemnarea mea.

De exemplu: Ce știe acest Petkov despre Bălți? N-ar fi mai bine ca primar al orașului să fie un bălțean?

ESTE ADEVĂRAT, NU M-AM NĂSCUT ȘI NU AM LOCUIT ÎN BĂLȚI, SPRE DEOSEBIRE DE TOȚI FOȘTII PRIMARI AI ORAȘULUI, CU EXCEPȚIA LUI RENATO USATÎI. NICI EL NU S-A NĂSCUT ÎN BĂLȚI, DAR ODATĂ CU VENIREA LUI, ORAȘUL A FĂCUT UN PAS IMPORTANT ÎN DEZVOLTAREA SA.

Ca primar, Renato Usatîi a făcut ca vocea oamenilor să fie auzită. Orașul a devenit un loc de atracție pentru toată Moldova.Are vreo legătură asta cu faptul că Usatîi nu este din Bălți? Firește că acest detaliu n-are nicio importanță. Contează că el e o persoană onestă și dedicată, care știe ce are de făcut și mai ales cum. Am și eu un vis. Vreau să trăiesc într-o țară care să poată oferi tuturor condiții echitabile și confortabile de viață, fără a-mi schimba cetățenia moldovenească pe o altă.

UN SEMNAL EVIDENT AL NEDREPTĂȚII ÎN MOLDOVA DE AZI, ESTE DORINȚA CRESCÂNDĂ A CETĂȚENILOR, CHIAR ȘI A CELOR DIN MEDIUL URBAN, DE A PLECA ÎN STRĂINĂTATE – ÎNTÂI LA MUNCĂ, APOI, DE A EMIGRA DEFINITIV.

Când mergi seara pe străzile din Bălți, vezi multe geamuri în care nu arde lumina seară de seară. Orașul Bălți merită mai mult. Oamenii trebuie să-și dorească să vină în oraș și să rămână aici, să lucreze, să construiască case și să dezvolte afaceri. Ce știu eu despre problemele Bălțiului? Cunosc multe. Bunăoară, că mii de bălțeni s-au mutat în Capitală. Îi întâlnesc deseori prin Chișinău. Știu că zeci de mii au plecat în străinătate. Numai în primii 15 ani de independență, populația orașului Bălți a scăzut cu 20%. Situația în următorii 15 ani ne semnalează deja o catastrofă demografică. Orașul Bălți a devenit un fel de locație de tranzit pentru mulți locuitori din Nord. Un scurt popas în calea spre Capitală, cu o plecare ulterioară în pribegie.

De ce? Din cauză că infrastructura orașului lasă mult de dorit, că sunt puține terenuri de joacă pentru copii și locuri de agrement, că nu există un cinematograf? Într-o anumită măsură, așa este, dar toate acestea sunt consecințele unei probleme generale: oamenii nuși văd rostul în Bălți. Avem o piață a muncii foarte slab dezvoltată, cu salarii mult mai mici decât în Capitală. E o atmosferă dezolantă și toate celelalte simptome ale unui oraș în continuă depopulare.

TREBUIE SĂ RECUNOAȘTEM CĂ, DUPĂ CÂȚIVA ANI DE ASCENSIUNE, ORAȘUL BĂLȚI TRĂIEȘTE IARĂȘI O ACUTĂ STARE DE APATIE. MĂ TEM CĂ, DACĂ NU NE MOBILIZĂM, ORAȘUL NU VA MAI PUTEA FI SALVAT.

Ne cunoaștem cu Renato Usatîi de mulți ani. Împreună am luat decizia ca el să candideze la funcția de primar de Bălți, în 2015. L-am susținut mereu în activitatea sa și am avut nu doar aspirații, dar și realizări comune. Am învins cu succes sistemul defectuos, care era înrădăcinat aici de câteva decenii, i-am pus la respect pe funcționarii iresponsabili.Am reușit multe, lucru pentru care unele organizații internaționale au desemnat, de patru ori, administrația din Bălți, ca fiind cea mai transparentă și incoruptibilă din Moldova.

Am avut niște visuri… Iar apoi ne-au trădat cei, pe care îi consideram colegi și oameni cu aceleași idealuri… Ne-au trădat nu atunci când Usatîi și-a depus mandatul, iar ei au rămas. Acea perioadă merită o discuție aparte. Dar ne-au trădat când, rămânând la conducerea municipiului, au readus toate relele cu care a luptat Usatîi: scheme frauduloase, acte de corupție, escrocherii și jefuirea bălțenilor.

FOLOSINDU-SE DE REALIZĂRILE NOASTRE, ACTUALA CONDUCERE A MUNICIPIULUI A PRELUAT PUTEREA, EXCLUSIV ÎN SCOPURI DE ÎMBOGĂȚIRE PERSONALĂ ȘI S-A OCUPAT DE CEEA CE USATÎI N-AR FI PERMIS NICIODATĂ.

Dacă Bălțiul ar fi avut un primar bun, ca alte orașe, noi n-am fi înaintat vreo candidatură. În multe localități sunt primari – partinici sau independenți, care își fac bine munca de mulți ani. Noi nu mergem acolo unde e bine. Mergem acolo unde e foarte rău. Suntem obligați să câștigăm la Bălți, și nu pentru noi, așa cum a făcut cineva, acum doi ani, ci pentru binele tuturor locuitorilor municipiului. Ne dorim ca în Moldova să fie două capitale. La fel ca Sankt-Petersburg și Moscova în Rusia, ca Odessa și Kiev în Ucraina, ca Berlin și Munchen în Germania.

Ca Bălți și Chișinău în Republica Moldova în viitorul apropiat. De aici vom începe și modernizarea țării, iar bălțenii vor trăi primii schimbarea în bine. Bineînțeles că am putea trăi tot așa cum am mai trăit. Pentru că răul a devenit la noi o obișnuință. Iar omul se obișnuiește cu de toate.

La urma urmei, putem pleca și noi cât mai departe, pe un alt continent, într-o altă țară, acolo unde e bine și n-ai decât să iei viața de la capăt. Dar putem să rămânem și să luptăm. Aceasta e calitatea lui cea mai importantă, care m-a apropiat de Renato Usatîi. El a trăit mulți ani peste hotare, dar a revenit în Moldova. Ambii ne dorim să trăim în țara noastră. Și cred că așa este corect.

DEACEEA, ASTĂZI, DUMINICĂ, 1 OCTOMBRIE, EU, ALEXANDR PETKOV, NĂSCUT ÎN SUDUL MOLDOVEI, LOCUITOR AL ORAȘULUI CHIȘINĂU, FOST DEPUTAT ȘI CONSILIER PREZIDENȚIAL, CEL CARE NU AM ADUNAT AVERE, MĂ MUT CU TRAIUL LA BĂLȚI.

Mă mut cu traiul la Bălți, pentru ca și viața mea, și viețile voastre să nu treacă în zadar. Mai avem o șansă de a schimba totul. Și, probabil, pentru a mă schimba puțin și eu, dar fără să mă trădez pe mine însumi, cel care sunt. Ne-am obișnuit să încredințăm viitorul nostru unor „gospodari de treabă”, ca apoi să ne mirăm de ce aceștia târâie totul pe la casele lor?…

Eu nu vreau să fiu un „gospodar” ca ei. De gospodăria orașului trebuie să fie responsabili adjuncții cu experiență, desemnați de primar. Împreună cu Renato Usatîi, care este primul pe lista „Partidului Nostru” în Consiliul Municipal, vreau să unim bălțenii pentru un singur scop: să readucem viața în acest oraș.

Planurile noastre sunt descrise în programul electoral. Sunt convingătoare și pot fi realizate. Dar există o condiție importantă: aceste planuri vor fi implementate de toți orășenii. Cum? Veți afla în curând. Deocamdată, vă mulțumesc pentru atenție. E timpul pentru un oraș nou!

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter