Comisia Electorală Centrală a înregistrat, astăzi, 5 mai, Blocul Electoral “Renato Usatîi”, constituit din partidele politice „Patria” și „Partidul Nostru”. Decizia a fost luată de membrii CEC cu unanimitate de voturi. La examinarea subiectului au participat reprezentanții Partidului Nostru Ilian Cașu și Elena Grițco, care au și calitatea de membri ai Consiliului național al blocului.
CEC a înregistrat și simbolul electoral al blocului, care reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt inscripționate cuvintele “Renato Usatîi”, cu majuscule de culoare neagră, bold.
Renato Usatîi a anunțat intenția de înregistrare a blocului la o conferință de presă, susținută în data de 4 mai, când a depus o solicitare în acest sens la CEC. El a justificat pasul prin faptul că adversarii săi politici pregătesc pentru participare la alegeri partide politice „spoilere”, care sunt concepute pentru a deruta alegătorul. Potrivit acestuia, un astfel de partid a fost deja creat cu un nume similar „Partidului Nostru” (Usatîi a arătat clar că vorbea despre partidul „Ai Noștri”, care a fost creat de foști activiști ai PSRM).
“Oamenii nu vor confunda denumirea “Renato Usatîi” cu niciun alt concurent electoral”, a spus liderul Partidului Nostru.
Renato Usatîi a anunțat că săptămâna viitoare, blocul va depune la CEC și lista candidaților pentru fotoliul de deputat. El a menționat că printre aceștia se numără nume notorii cu realizări impresionante.
De asemenea, vor fi făcute publice prioritățile din programul Blocului Electoral “Renato Usatîi”. “Vom conduce țara cu o mână de fier în mănușă de catifea”, a afirmat Renato Usatîi. La aceeași conferință de presă, el a subliniat că formațiunea sa este una de centru și nu de stânga.
Precizăm că alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie curent. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a dizolvat Legislativului pe date de 28 aprilie curent. Decretul prezidențial a fost publicat deja în Monitorul Oficial.
Amintim că la scrutinul parlamentar din 2014, Partidul “Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa electorală. Atunci, în baza unei sesizări de la poliție, Partidul „Patria” a fost acuzat că a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate. În august 2020, judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că excluderea a fost făcută ilegal, iar anul acesta, același lucru l-au constatat și magistrații Curții Supreme de Justiție.
CSJ și-a anulat propria hotărâre și a emis una nouă, care prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului Politic „Patria” în alegerile parlamentare a fost una ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.
Cmentariile sunt închise