Ilian Cașu, candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI”: “Bunăstarea cetățenilor trebuie să fie rostul politicii externe a Moldovei.”

Bunăstarea cetățenilor trebuie să fie rostul politicii externe a Moldovei. Anume așa a privit politica externă partidul condus de Renato Usatîi cănd s-a lansat in politica moldovenească in 2014, și nu și-a schimbat poziția de atunci. Vectorul polticii externe a țării nu trebuie să constituie încă un factor de dezbinare a societății moldovenești. Moldova trebuie să devină o platformă de colaborare între marile puteri în favoarea cetățenilor țării, dar nu un poligon de demonstrare a forței.

Moldova trebuie să conceapă o politică extrenă corectă primordial în raport cu vecinii noștri – Ucraina și România; să colaboreze în interesele țării noastre atît cu Vestul, cît si cu Estul. Totodată, in nici un caz să nu fim vasalii cuiva.

Echipa Blocului ”RENATO USATÎI” este unica forță politică care nu si-a schimbat acest principiu pe parcursul timpului. Alții, însă, au speculat intens pe geopolitică și si-au schimbat poziția în funcție de conjunctură și de propriile interese.

Blocul electoral “RENATO USATÎI“ plenar susține statutul de neutralitate permanentă a Moldovei. Atîta timp cît vom fi în parlmanet, noi nu vom vota pentru dislocarea de trupe străine pe teritoril țării.

Unii concurenți electorali sperie cetătenii în această campanie cu aderarea Moldovei la blocul militar NATO. O fac fix acei actori electorali care in iunie 2006 au semnat ”Planul Individual de Acțiuni de Parteneriat Moldova-NATO”.

Constituția țării noastre expres interzice aderarea la blocuri militare și prevede o procedură extrem de complicată pentru anularea neutralității permanente, chiar imposibilă.

O altă problemă este reglementarea diferendului transnistrean. Blocul electoral “RENATO USATÎI” consideră că adevărata soluționare a conflictului transnistrean va fi posibilă doar după realizarea reformelor, care vor oferi o dezvoltare social-economică a orașelor și satelor de pe malul drept al Nistrului. Pînă cînd nu vom învinge corupția și nu vom ridica nivelul de trai al populației, nu vom putea uni țara.

Înainte de a veni cu promisiuni frumoase pentru malul stâng, autoritățile Moldovei trebuie să demonstreze capacitatea de a asigura condiții bune de viață pentru localitățile care se află sub jurisdicția lor pe malul drept al Nistrului.

Moldova va fi un stat bazat pe dictatura legii și permanent conectat la interesele cetățenilor.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter