Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate

Astăzi, 06 iunie 2021, la ora 02.39, Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CAC) decizia Comisiei electorale Centrale prin care a refuzat majorarea numărului secțiilor de vot în străinătate. La ora 09:00, formațiunea a depus la CAC pachetul de acte în original, în care îi cere instanței judecătorești să anuleze decizia CEC de a înființa în afara hotarelor Republicii Moldova doar 139 de secții de votare, față de 190 de secții cât a propus Ministerului Afacerilor Externe Integrării Europene. 
În opinia Blocul electoral ”RENATO USATÎI”, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales. ”Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot” – se mai spune în sesizare.
”Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare”.
Autorii contestației își argumentează poziția: ”În situația în care la scrutinul precedent la înregistrarea prealabilă a 60.000 de alegători, au votat 263.177 de cetățeni, este rezonabil de așteptat ca la înregistrarea prealabilă din 26 mai 2021 a 100.050 cetățeni, numărul votanților va fi mult mai mare decât la scrutinul precedent”.
Prin sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău, Blocul electoral ”RENATO USATÎI își manifestă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova din diaspora și își exprimă dezaprobarea față de această gravă tentativă a CEC de derapare de la normele unui stat democratic și de lezare a unor drepturi constituționale în interesul unor concurenți electorali, cărora le este frică de votul propriului lor popor.

 

“Suntem îngrijorați de faptul că, la luarea deciziei, CEC-ul nu a ținut cont de cele trei criterii prevăzute de Codul electoral pentru constituirea secțiilor de vot”, a declarat Natalia Bayram, avocat și unul dintre candidații Blocului electoral “RENATO USATÎI” pentru funcția de deputat.
Avocatul Igor Pohila a spus la rândul lui că prin decizia sa, CEC-ul pare să repete argumentele unui fost șef de stat care a numit diaspora “electorat paralel”.
“Cel mai probabil, și pentru CEC acest electorat este paralel și nedorit, de aceea a decis să-l lipsească de dreptul de a alege. Această decizie a CEC-ului este nu doar ilegală, ci și josnică în raport cu acei oameni care nu de viață bună și-au lăsat casele și au plecat din țară. Este josnică în raport cu acei oameni, contribuția cărora în economia RM este greu de estimat, țin să vă amintesc că este vorba de aproximativ 20% din PIB al țării. Este josnică în raport cu oamenii care anual trimit în țară mai mult de un miliard de lei și pentru care CEC-ul nu a găsit bani ca să deschidă secții suplimentare. Dreptul de a alege nu poate fi condiționat de resursele financiare, pentru că dacă ne conducem de această logică, ar trebui să amânăm alegerile, ceea ce ar fi mult mai ieftin”, a declarat Igor Pohila, avocat și candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI” pentru funcția de deputat.
Ilian Cașu a amintit că unul dintre membri CEC care a votat pentru reducerea numărului secțiilor de vot este Vasile Gafton, cel care în 2014 a fost raportor pentru excluderea ilegală din cursa electorală a Partidului “Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Acest Gafton repetă încă o crimă și totul din cauza faptului că oameni lui Vladimir Plahotniuc nu au fost curățați din instituțiile statului și Gafton, care l-a slujit pe Plahotniuc, iar astăzi îl slujește pe Dodon, comite încă o crimă împotriva democrației moldovenești, împotriva concetățenilor noștri din diaspora”, a afirmat Ilian Cașu, candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI” pentru funcția de deputat.

În termen de 5 zile, CAC este obligată să examineze contestația noastră. Vă îndemn să ne urmăriți pentru că protestul la care trebuie să participe cetățenii RM trebuie să fie la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde se decide soarta concetățenilor noștri plecați peste hotare și cărora le este îngrădit dreptul constituțional, dreptul la vot. O să anunțăm ziua și ora când la Curtea de Apel Chișinău se va examina cererea noastră de chemare în judecată. Vă îndemnăm pe toți, împreună cu colegii mei și cu toată echipa BERU să venim și să stăm în apărarea drepturilor și libertăților persoanelor aflate în diaspora”, i-a îndemnat Elena Grițco pe cetățeni.

Sunt absolut convins că atunci când curtea va examina contestația noastră, cu toții putem umple strada Teilor de la bulevardul Dacia până la strada Independenței pentru că este foarte și foarte important nu doar pentru cei din diaspora, ci  pentru toată societatea moldovenească, pentru statul RM”, a  adăugat Ilian Cașu.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter