Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea de recuzare a magistratul Anatolie Minciuna

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea lui Renato Usatîi de recuzare a lui Anatolie Minciuna, care în 2014 a votat pentru excluderea Partidului Politic ”Patria” din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Magistrații nu au luat în considerare argumentele avocaților Blocului electoral ”RENATO USATÎI”. Apărătorii și-au exprimat neîncrederea față de Minciuna, menționând că acesta nu poate fi imparțial în luarea deciziei la examinarea contestației blocului împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să deschidă suficiente secții de votare peste hotarele țării.

”Nu poate exista încredere în Anatolie Minciuna în calitate de judecător, pentru că în 2014, hotărârea pronunțată de a exclude Partidul Politic ”Patria” din cursa electorală a dus la încălcarea dreptului de a fi ales a concurentului de atunci, lucru constatat de CEDO. Astăzi, acest judecător urmează să se pronunțe asupra unei contestații, care la fel reclamă încălcarea dreptului de a fi ales, al aceluiași concurent electoral”, a menționat avocata Natalia Bayram în pledoaria sa.

Prezent la ședința de judecată, Renato Usatîi a menționat că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc a recunoscut la depunerea solicitării de azil în Statele Unite ale Americii că anume el a fost implicat în tot ceea ce s-a întâmplat la CEC legat de excluderea Partidului Politic ”Patria” din cursa electorală a parlamentarelor din 2014.

”Atunci, în 2014, nu am putut să mă apăr, iar astăzi, același judecător îmi examinează plângerea. L-am întrebat dacă nu vrea să se autorecuzeze și a răspuns că nu vrea”, a declarat Renato Usatîi.

Un alt avocat al blocului electoral, Igor Pohila a subliniat că la Procuratura Generală există o plângere penală de tragere la răspundere a tuturor celor implicați în excluderea ilegală a Partidului Politic ”Patria” din cursa electorală.

Liderul Blocului electoral ”RENATO USATÎI” a calificat drept o aberație totală decizia de azi a Curții de Apel Chișinău de a respinge solicitarea formațiunii de recuzare a judecătorului Anatolie Minciuna din completul de magistrați care va examina contestația blocului împotriva CEC.

Amintim că în data de 4 august 2020, CtEDO a găsit Moldova vinovată de excluderea în 2014 a Partidului Politic ”Patria” din cursa electorală. Judecătorii de la Strasbourg au menționat că nu au fost prezentate suficiente dovezi pentru a elimina formațiunea din cursă, iar reprezentanților partidului nu li s-a oferit suficient timp ca să se apere. În luna februarie a acestui an, Curtea Supremă de Justiție a RM a anulat decizia Curții de Apel Chișinău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter