Natalia Bayram: „Blocul ”RENATO USATÎI” va asigura ca prin educație de calitate, fiecare om să cunoască și să se mândrească de diversitatea etnică și culturală a țării noastre. Astfel, ca să ne putem mândri că pe Noi toți ne unește aceeași casă, MOLDOVA!!”

Respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului,  statul de drept, egalitatea  sunt interdependente și se consolidează reciproc. Un regim puternic al statului de drept este vital pentru protejarea drepturilor omului, iar statul de drept poate fi realizat pe deplin doar într-un mediu care le protejează. Susținerea democrației este un element esențial al eforturilor de asigurare a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, lucru consfințit și în articolul 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat”!!

Situația privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova poate fi apreciată prin prisma funcționării instituțiilor democratice.  În cei 30 de ani de independență, Republica Moldova așa și nu a reușit să edifice instituții democratice puternice, menținând constant în ratingurile internaționale statutul de țară în tranziție sau regim hibrid și calificativul de țară parțial liberă în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. 

În condițiile instaurării regimului oligarhic și de capturare a instituțiilor democratice și de drept, starea de lucruri a degradat simțitor, drepturile omului și democrația fiind periclitate. Continuăm să înregistrăm regrese la capitolul libertății și siguranței persoanelor, al dreptului la o justiție echitabilă, libertății de gândire, tratamentului egal și altele. Menținerea justiției selective, impunitatea pentru unele încălcări ale drepturilor omului au dus la lipsa de încredere în instituțiile de drept ale statului, iar în rezultat am obținut o democrație nefuncțională.   

Noi, cei din Blocul ”RENATO USATÎI”, fiind conștienți că în situația actuală se impun măsuri decisive, ne propunem să acționăm ferm, în vederea readucerii încrederii cetățenilor în instituțiile de drept, asigurând funcționalitatea statului de drept și democratic. Temelia oricărui stat sunt oamenii, iar cei care reprezintă puterea sunt obligați să asigure respectarea drepturilor tuturor indiferent de preferințe politice sau religioase, apartenență etnică și limba vorbită. Moldova este o țară diversă cu tradiții bogate și astfel unică în felul său. Acesta este un mare avantaj, pe care noi, cei din Blocul ”RENATO USATÎI” îl vom valorifica. Societățile unde oamenii indiferent de limba vorbită, împărtășesc aceleași valori sunt cele mai prospere. Acesta este drumul pe care-l vom urma. 

Eu de mică vorbesc mai multe limbi. Limba găgăuză am învățat-o, având mulți prieteni găgăuzi. Sunt mândră că pot comunica în limba poporului cu care conviețuim, să împărtășesc în așa mod aceleași valori culturale și tradiții. Noi, Blocul ”RENATO USATÎI” vom asigura ca prin educație de calitate, fiecare om să cunoască și să se mândrească de diversitatea etnică și culturală a țării noastre. Astfel, ca să ne putem mândri că pe Noi toți ne unește aceeași casă, MOLDOVA!!

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter