Renato Usatîi: Este necesară modificarea legislației pentru a simplifica procedura de obținere a autorizațiilor pentru curățarea spațiilor verzi

Astăzi a avut loc ședință  Consiliului Municipal Bălți. Una dintre problemele de pe ordinea de zi a fost legată de necesitatea tăierii selective a arborilor avariaţi, uscaţi și contaminați. În acest sens, consilierul municipal Renato Usatîi a atras atenția asupra procedurilor îndelungate pentru obținerea diverselor autorizații pentru curățarea spațiilor verzi. 

„Din anul 2015 avem o problemă cu procedurile care trebuie trecute pentru obținerea permiselor necesare pentru curățarea spațiilor verzi. Uneori, pentru a curăța un copac care reprezintă pericol pentru societate, angajații întreprinderii municipale sunt nevoiți să aștepte 10-12 luni”, a spus Renato Usatîi.

El consideră că procedurile existente trebuie revizuite și a propus adresarea la Parlament:

„Este necesar să ieșim cu o solicitare către  Parlamentul Republicii Moldova pentru a introduce modificările în legislație care vor simplifica procedura de obținere a avizelor pentru curățarea spațiilor verzi. Uneori pentru a tăia o creangă trebuie de așteptaț până la 12 luni. Aceasta este o mare problemă”.

În afară de asta, Usatîi a propus consilierilor elaborarea și aprobarea unui regulament, care va cuprinde criterii clare de înverzire și amenajare a municipiului Bălți:

„Este necesar să ne concentrăm asupra elaborării unui regulament pentru înverzirea orașului, în care vor fi indicate criteriile clare de plantare a copacilor. De exemplu, pe arterele principale ale municipiului – Decebal, Ștefan cel Mare, Kiev și altele, plantăm arbori de înălțimea cel puțin patru, cinci, șase metri. Pe străzile secundare, cel puțin de trei metri.”

Potrivit lui Usatîi, la plantarea copacilor este necesar să se implice și specialiștii care vor evalua situația în ansamblu, ținând cont de starea arborelui și a sistemului radicular al acestuia.

„Vedem starea arborelui deasupra solului, dar la planificarea comunicațiilor în timpul amenajării este important să ținem cont de ceea ce să întâmplă în sol, pentru ca sistemul radicular să nu distrugă tot ce s-a făcut”, a subliniat Usatîi.

Renato Usatîi a abordat și problema curățării spațiilor verzi din Bălți. El a sugerat ca angajații întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului şi Spaţii Verzi” să introducă două rubrici noi pe pagina oficială de pe internet:

„Într-o rubrică va fi plasată informația despre copacii, care trebuie tăiate. Aici ar fi bine de postat și pozele cu arborii în perioada vara, toamna. În a doua rubrică să fie anunțată informația despre plantarea  noilor copaci. Astfel vor fi la curent și bălțenii”, a spus Usatîi.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter