Usatîi a avut dreptate: Instanța a respins cererea Partidului Nostru privind aplicarea retroactivă a tarifelor mai mici la gaz

Renato Usatîi a avut dreptate. Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru a pronunțat vineri, 19 aprilie, decizia pe care liderul Partidului Nostru a prezentat-o în ajun. Astfel, magistrații au respins cererea Partidului Nostru de a aplica tarife mai mici la gazele naturale cu efect retroactiv, ca fiind neîntemeiată. Decizia vizează 740 de mii de consumatori.

Joi, 18 aprilie, în cadrul unei intervenții live, Renato Usatîi a declarat că două hotărâri judecătorești au fost scrise la Președinție, „de către Sirioja”, iar magistratul urmează să decidă pe care o va pronunța.

„Prima variantă pe care Sirioja i-a dat judecătorului este că cererea se respinge ca inadmisibilă, iar a doua variantă – se respinge ca neîntemeiată”, spunea Usatîi.

În 2023, PN a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și a cerut ca tarifele noi, mai mici, la gazele naturale, aprobate pe data de 7 iunie și publicate pe 8 iunie 2023, să fie aplicate cu efectul retroactiv – începând cu 1 februarie 2023.

La început de aprilie 2024, Renato Usatîi a cerut din nou ca tarifele la gazele naturale să fie micșorate. Asta după ce Fabrica de sticlă din Chișinău a cumpărat gaz la un preț de doar 6,80 lei pentru un metru cub. Ulterior, și S.A. „CET-Nord” a efectuat achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri la un preț de 7,35 lei pentru un metru cub, în timp ce consumatorii din Republica Moldova continua să plătească 14,40 de lei.

Ulterior, Renato Usatîi a declarat că și tariful la energia electrică trebuie să fie micșorat, deoarece pe piața din UE s-a acumulat un volum mare de energie electrică la preț negativ, iar recordul a fost în Olanda, unde prețul negativ pentru Megawatt-oră a ajuns la 240 de Euro, iar în Germania 150-160 Euro.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter