(DOC) Consiliul Municipal Bălți solicită ca 100% din defalcările colectate din impozitul pe venit să rămână în bugetul municipiului: Subfinanțarea este gravă!

Consiliul Municipal Bălți solicită modificarea legislației, astfel încât 100% din defalcările colectate din impozitul pe venit al persoanelor fizice pe teritoriul orașului să rămână în bugetul municipiului. Adresarea respectivă către Parlament și Guvern a fost votată de către aleșii locali din Bălți vineri, în cadrul ședinței consiliului.

În prezent, conform Legii privind finanțele publice locale, doar jumătate din volumul total al acestui impozit rămâne în bugetul municipal. Acest fapt afectează autonomia financiară și dezvoltarea locală: veniturile bugetului municipal acoperă doar 30-35% din necesarul anual de finanțare a cheltuielilor.

„În rezultat, anual, din cauza insuficienței surselor de venit la bugetul municipal, Primăria municipiului Bălți este pusă în situația de a umbla cu mâna întinsă și a cerși mijloace financiare de la Ministerul Finanțelor”, argumentează aleșii municipali.

Potrivit documentului, la situația din 7 decembrie curent, din cauza lipsei veniturilor, în bugetul municipal s-au format datorii curente și cu termen expirat de peste 35 de milioane de lei, dintre care 10 milioane de lei  – pentru remunerarea muncii angajaților.

De menționat că problema deficitului bugetar a început încă în anul 2015 ca urmare a modificării Legii finanțelor publice locale prin care municipiului Bălți a fost exclus din formula de calcul a transferurilor cu destinație generală pentru echilibrarea bugetelor.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter