Viorica Stanciu, candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI”: “Vom oferi generațiilor în creștere motive să rămână acasă, iar celor plecați peste hotare – să revină la vatră.”

Mă numesc Viorica Stanciu.

Reprezint Comunitatea de Pedagogi și Părinți din Republica Moldova.

Avem un scop comun:  să identificăm problemele din sistemul de învățământ și să oferim soluții pentru fiecare din acestea, în interesul copilului, dar și al dascălului.

Deficitul de cadre didactice a devenit o problemă cronică pentru Moldova. Pedagogii pleacă din sistem. Din cauza proastei remunerări, tinerii specialiști fie nu vin să se angajeze în instituții de învățământ, fie renunță după puțin timp și caută să se realizeze în domenii mai bine plătite. Pedagogii cu experiență de multe ori pleacă peste hotare, pentru a le putea asigura familiilor lor o viață decentă și fără lipsuri. Celor care rămân dedicați vocației de dascăl, arderea profesională le generează probleme de sănătate, iar lipsa timpului și a banilor pentru investigații și tratamente le scurtează viața.  Angajarea de suplinitori de cadre în fiecare instituție ar rezolva măcar parțial problema suprasolicitării proferorilor.

Pedagogii solicită:

  • revenirea la achitarea de 100% a concediului medical, a îndemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă
  • micșorarea vârstei de pensionare, de la 63, la 57 de ani pentru femei și la 62 ani pentru bărbți, motivând că ”profesia de pedagog este calificată ca fiind prima în lista celor cu cea mai mare ardere profesională și emoțională (sindromul Burnout)
  • Micșorarea numărului de elevi în clase până la norma admisibilă de 2 m2, per elev
  • Majorări salariale pentru pedagogii care lucrează cu mai mult de 26 de elevi
  • Achitarea salariului de educator la grupa cu program prelungit, cu luarea în calcul a gradului didactic și a vechimii în muncă
  • Angajarea de personal auxiliar specializat, care să se ocupe de introducerea notelor în ”Registrul electronic”, de completarea cu date a SIME și care să preia alte sarcini, neremunerate în prezent

Printre principalele solicitări ale părinților se numără:

  • Organizarea de grupe cu program prelungit în toate școlile din țară
  • Organizarea în instituții a cercurilor gratuite pentru elevi
  • Asigurarea gratuită cu manuale școlare a elevilor din toate treptele de școlarizare (inclusiv gimnaziu și liceu), fără perceperea taxei de chirie
  • Părinții din mediul urban solicită organizarea meditațiilor sau programelor after school, până la ora 17:00

Pandemia a acutizat unele lacune ale sistemului nostru de învățământ, de la dotarea insuficientă sau cu echipamente depășite a școlilor, până la nivelul scăzut de competențe digitale în rândul cadrelor didactice, de instruirea cărora în domeniul IT nu s-a ocupat niciodată nimeni. Criza pandemică a generat și alte probleme:

  • Accesul inegal la învățământ la distanță al copiilor rămași singuri acasă, în special, al copiilor din mediul rural
  • Dificultăți de asigurare a sprijinului necesar pentru instruirea la distanță a copiilor cu dizabilități intelectuale și psiho-emoționale
  • Lipsa motivării financiare a cadrelor didactice pentru efortul suplimentar depus
  • Suprasolicitarea cadrelor didactice, dar și a elevilor și părinților

Sper că v-am convins: orice neajuns al sistemului de învățământ îi afectează în egală măsură și pe profesori, și pe copii, și pe părinți. Vin din școală, îi cunosc problemele din interior. Merg în Parlament pentru ca împreună cu colegii din echipa Blocului electoral  ”RENATO USATÎI” să le oferim generațiilor în creștere motive să își dorească să rămână acasă, iar celor plecați peste hotare – să revină la vatră. Împreună vom reuși!

 

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter